Onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit
Zoek in de site...

Jan van het Kruis

Grote opkomst Studieweek Mystiek over Geestelijk Hooglied

‘Geweldig daar te mogen zitten’

‘Ja, het was een mooie eerste dag’

Zo jammer dat ik er niet bij kon zijn’

Berichtjes op de Facebookpagina van het TBI

Maandagochtend 1 juli was het een drukte van belang in het Spinozagebouw. Bijna 150 enthousiaste deelnemers aan de Studieweek Mystiek verzamelden zich om zich vervolgens vier dagen lang onder te dompelen in het Geestelijk Hooglied van Jan van het Kruis. Na een welkomstwoord van Anne-Marie Bos nam Loet Swart het woord. Loet is gespecialiseerd in Middeleeuwse mystiek van de Nederlanden. Ook bestudeert hij de Spaanse mystiek van de 16e eeuw, waaronder Jan van het Kruis en Teresa van Avila. Veel blije en veel bekende gezichten, vele deelnemers bezoeken jaarlijks op de Studieweek. Maar ook veel nieuwe mensen, uit alle windhoeken van het land. Eén bezoeker kwam zelfs uit Zuid-Afrika voor de Studieweek over.

Studieweek Mystiek 2019: Jan van het Kruis’ Geestelijk Hooglied
Dit jaar staat de Studieweek Mystiek in het teken van het Geestelijk Hooglied van Jan van het Kruis. Deze Spaanse monnik (Juan de la Cruz) schreef, opgesloten in een bergruimte van een klooster, 31 strofen van het gedicht dat zou uitgroeien tot een lied van 40 strofen. Het is bekend geworden met de naam Geestelijk Hooglied (Cántico espiritual). Het gedicht behoort tot de hoogtepunten van de Spaanse letterkunde en de internationale canon van grote mystieke geschriften.

Liefdespoëzie
Voor een brede groep lezers heeft de aantrekkingskracht van het Cántico espiritual te maken met zijn erotische taal en verbeelding. Voor sommigen is het bovendien een uitgemaakte zaak dat het gedicht gelezen wil worden – en dus gelezen moet worden–  als menselijke (profane) liefdespoëzie. Tegenover dit ‘moeten’ stelt Loet Swart dat vanaf het eerste moment dat dit lied ten gehore werd gebracht (door de dichter, in een convent van karmelietessen) het werd verstaan en genoten als mystieke liefdespoëzie.