Onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit
Zoek in de site...

Symposium Foucaults Bekentenissen van het vlees

Voorjaar 2020 verscheen Bekentenissen van het vlees, de vertaling van het in 2018 postuum uitgegeven vierde deel van de Geschiedenis van de seksualiteit van Michel Foucault. Begonnen als een historisch en filosofisch onderzoek naar de moderne seksualiteit langs de assen van weten en macht, verraste Foucault vlak voor zijn dood met een wending naar de antieke oudheid en het zelf als een nieuwe theoretische as.

In het nu alsnog uitgegeven manuscript van het vierde deel blijkt dat hij ook zeer uitgebreid de geschriften van christelijke kerkvaders had bestudeerd. In dit symposium laat een aantal filosofen en theologen hun licht schijnen over deze opzienbarende tekst van Foucault.

Online symposium
Herman Westerink organiseert dit jaar, samen met Steven Dorrestijn (Ethiek & Technologie, Saxion) en Marc De Kesel (Titus Brandsma Instituut) een geheel online symposium over De bekentenissen van het vlees in drie delen.

U kunt zich nog aanmelden tot 24 september (onderaan de pagina) voor het derde en laatste deel van het symposium op vrijdag 24 september 13.30 – 17.00 uur. De lezingen zullen ook op een later tijdstip via YouTube terug te kijken zijn.

Programma:

Vrijdag 24 september – 13.30 – 17.00 uur, deel 3
Marli Huijer Seks is saai: Vroegchristelijke versus moderne seksuele bekentenissen bij Foucault (bekijk deze lezing terug op YouTube)
Marc De Kesel Van lust naar verlangen en terug: Over Michel Foucault, Bekentenissen van het vlees(bekijk deze lezing terug op YouTube)
Liesbeth Schoonheim Maagdelijkheidstechnieken als contre-conduites (bekijk deze lezing terug op YouTube)
Geweest: 12 maart 2021, 13.30-17.00 uur, deel 1
Machiel Karskens De religieuze codering van spiritualiteit: Martelaarschap en zelf-offer
Patrick Vandermeersch Michel Foucault en Methodius van Olympus
Herman Westerink Augustinus, Cassianus en het probleem van de libido
Geweest: Vrijdag 21 mei 2021 – 13.30 – 17.00 uur, deel 2
Danny Praet Pastorale macht en zelf-technieken: Foucault en de ascese van de Woestijnvaders (bekijk deze lezing terug op YouTube)
Michiel Leezenberg Van Geert Grote tot Ignatius van Loyola: Seks, spiritualiteit en gouvernmentaliteit in de Late Middeleeuwen (bekijk deze lezing terug op YouTube)
Steven Dorrestijn De verleidingen van de techniek en Foucault over subjectivering (bekijk deze lezing terug op YouTube)

Alle geïnteresseerden van harte welkom. Lees het boek (zo mogelijk) en wees erbij.

Organisatie:

Met medewerking van: Foucault Circle NL/BE.