Onderzoekscentrum voor mystiek en spiritualiteit
Zoek in de site...

Verslag van de TBI Lecture De anatomie van de liefde

Grote opkomst TBI Lecture ‘Een anatomie van de liefde’ door TBI-directeur Marc De Kesel

Ruim twintig geïnteresseerden verzamelden zich afgelopen dinsdag 15 januari in een collegezaaltje in de Erasmustoren. Na een prachtige inleiding van nieuwe TBI-collega Ad Poirters nam Marc De Kesel ons mee in de wereld van de liefde.

Een zeer bevlogen Marc liet ons zien dat de liefde twee kanten heeft, die zich als het ware tegelijkertijd manifesteren: de vervulde liefde én de onvervulde liefde. Het verlangen, het hunkeren naar liefde én liefdespijn; liefde en eros.

In de christelijke traditie zijn het vooral de mystici die deze dubbelheid met verrassende precisie hebben beschreven. ‘Werkelijk God zien is het niet de bevrediging van het verlangen naar liefde, maar het cultiveren van het gemis ervan’.

Marc De Kesel is op 25 januari ook te beluisteren tijdens de Nacht van de Mystiek, waar hij over de liefde zal vertellen. De moeite waard om te komen luisteren.

De TBI Lecture ‘Een anatomie van de liefde’ maakt onderdeel uit van een reeks van drie. Op dinsdag 22 januari bespreekt Christian Hengstermann (Universität Münster) The Shadow of the Logos; Origen’s Metaphysics and Mysticism of Motion (in English).

Dinsdag 12 februari vertelt Veerle Fraeters (Antwerpen) over Hadewijch en de liefde. Lees over de TBI Lecture van Veerle Fraeters en meldt u aan.