Burgerschap

Wat houdt burgerschap in Nederland in?

In Nederland is het begrip burgerschap zeer zwak ontwikkeld. Eén van de oorzaken daarvan is dat de opkomst van de Nederlandse democratie hand in hand liep met de opkomst van de verzuiling. Nederlanders waren lange tijd vooral op hun eigen ‘zuil’ gericht en die zuilen waren bepaald door een combinatie van geloofsrichting en politieke voorkeur.

Waarom Tocqueville?

In Amerika speelt het begrip burgerschap een belangrijke rol. Waar in Amerika iemand zegt dat hij of zij een American citizen is, zal in Nederland iemand eerder spreken over het hebben van een Nederlands paspoort. Dat lijkt een kleinigheid, maar tussen die uitspraken zit een wereld van verschil.

'De kleedkamer is de wereld in het klein. Een Katwijker, een ras-Rotterdammer, jongens met Surinaamse roots, moslims, christenen, katholieken. Als je ziet hoeveel respect wij voor elkaar hebben, hoe wij elkaar ruimte geven om het geloof uit te dragen, daaraan zou de wereld een voorbeeld kunnen nemen. Het is in de wereld momenteel een beetje zo dat als je niet voor bent, je tegen bent. Maar zo werkt het niet.'

Dirk Kuyt

Discussie

  • Hoe komt het dat in Amerika burgerschap onlosmakelijk verbonden is met geloof en geloof met patriottisme?
  • Hoe moeten wij burgerschap opvatten, politiek of maatschappelijk, en wat is het verschil tussen beide?
  • Welke betekenis hebben geloof en kerken voor burgerschap in Nederland?