Hoe komen wij verder met de discussie over waarden en normen?

Zeker al sinds het begin van deze eeuw staan waarden en normen hoog op de lijst van zaken waar Nederlanders zich zorgen over maken. Vlak voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 2017 verscheen er zelfs een onderzoek dat dit thema bovenaan de lijst van onze zorgen staat en dat wij de toekomst op dit punt niet met vertrouwen tegemoet zien.

Kranten en social media roeren zich in het debat over waarden en normen. Adviescommissies en de wetenschap buigen zich over het thema. En natuurlijk wordt naar het onderwijs verwezen. Ook de politiek kan niet om het thema van waarden en normen heen. De Tweede Kamer heeft zich meerdere keren gebogen over het thema waarden en normen en de rol van de overheid en politiek daarin. Politici komen met kritiek op het ‘Dikke Ik’ of op ‘hufterig gedrag’ maar worden zelf ook weer publiekelijk aangevallen op hun soms niet al te hoffelijke taalgebruik.

Maar: over wat voor normen en waarden gaat het eigenlijk? En vooral: wanneer dit onderwerp al lange tijd zo belangrijk wordt gevonden door ons, waarom komen wij er dan niet echt verder mee? Lees verder