Zoek in de site...

Uitgelicht: Adriaan van Dis

Lessen voor een rijker leven [podcast] door Adriaan van Dis

Adriaan van Dis ontvangt  op 11 mei een eredoctoraat bij de Radboud Universiteit als erkenning voor zijn verdiensten als ambassadeur voor het leren van talen en culturen.
Deze "Uitgelicht" staat in het teken van Adriaan van Dis met werken uit de collectie van de UB.

Zie ook:

De rat van Arras: novelle.  (1986).

De hoofdpersoon in 'De rat van Arras' is een excentrieke oude dame die meent in de zeventiende eeuw in Arras geleefd te hebben, een leven te midden van oorlogsrumoer, belegering, dood en verderf. Haar toenmalig lot toont sterke overeenkomsten met haar huidige bestaan. De rat van Arras van Adriaan van Dis werd uitgegeven in opdracht van de Bijenkorf bv, ter gelegenheid van De Literaire Boekenmaand die in maart 1986 in de Bijenkorf Boekhandels werd gehouden. Het ontwerp van het omslag is van Charlotte Mutsaers.

949 c 148

Casablanca: schetsen en verhalen. (1986).

In 'Casablanca' verhaalt Adriaan van Dis onder meer van zijn reizen naar Marokko en New York. Soms betrokken, veelal gedistantieerd, meestal licht geamuseerd en af en toe geraakt door het lot van mensen, beschrijft Van Dis met een geoefend oog voor detail wat hij op zijn reizen ervaart. Belevenissen tijdens reizen in o.a. Marokko en de USA.

150 c 337

Het beloofde land: een reis door de Karoo. (1990).

De ik-figuur logeert in Kaapstad bij Eva Landman. Haar familie woont al negen generaties in Zuid-Afrika. De familie is naar de Karoo getrokken, het grote binnenlandse plateau in het midden van de Kaapprovincie. Van de bediende van Eva, Sophie, hoort de ik-figuur over de omstandigheden waarin zij woont. Ze moet elke dag een paar uur reizen in een volle en vuile trein van de township naar het huis van Eva. Ook haar huis is zeer primitief, maar Sophie vindt dat ze het goed heeft getroffen. Eva weet niets van de situatie van Sophie af. Als ze met de ik-figuur langs de township komt, haalt ze haar neus op. Ze reizen naar de Karoo om de familie van Eva te bezoeken. Eva waarschuwt de ik-figuur hier vooral niet te veel van te verwachten. De boeren in het gebied hebben het moeilijk, omdat er droogte heerst. Dat maakt de bewoners intolerant. De ik-figuur belooft dat hij "zal schrijven en zwijgen". Eva zegt echter: "Je moet kijken en niet zoveel vinden, aan meningen hebben wij geen gebrek".

819 c 1

Een barbaar in China: een reis door Centraal-Azië. (1991).

In het najaar van 1986 reist Adriaan van Dis af naar China en aangrenzende landen. Hij volgt de eeuwenoude Zijderoute en maakt kennis met een land vol bureaucratische maatregelen en een volk dat vreemdelingen het liefst mijdt of misleidt.

1049 c 96

In Afrika: reisroman. (1991).

'In Afrika' is het verhaal van een reis door een verkwanseld land: Mozambique. Het is ook het verhaal over een chaotisch continent: Afrika. De burgeroorlog in Mozambique duurt al vijftien jaar en heeft onder de bevolking en in de steden en dorpen gruwelijke sporen nagelaten. Adriaan van Dis is bij toeval in de oorlog beland. Eenmaal geconfronteerd met de dood en met de misdaden van de bandieten stort hij zich in een aantal avonturen om zo het verhaal van deze vergeten oorlog te kunnen schrijven. Hij ontmoet revolutionairen en conservatieven en beschrijft de mentaliteiten die Afrika verscheuren.

1087 c 32

Palmwijn. (1996).

Na een leven vol omzwervingen belandt een oudere vrouw op een eiland voor de kust van Afrika. Niets bindt haar meer. Ze zoekt sensaties, staat voor alles open, maar haar hart blijft gesloten. Tot ze, in een dramatische confrontatie met het lot van de eilandbewoners, de intensiteit van het leven hervindt.

932 c 195

Totok. ; collages Harald Vlugt. (1997).

De titel ‘Totok’ (‘buitenstaander’) slaat zowel terug op de Hollander in Indië als op de tragische ik-figuur die verwoede pogingen doet ‘er bij te horen’.
De collages van Harald Vlugt zijn geen letterlijke illustraties bij de gedichten, maar eerder associatieve verbeeldingen. Hij weet daarmee steeds feilloos aan te sluiten op de zintuiglijke waarnemingen in Van Dis’ poëzie.

Br 42898

Een deken van herinnering, gevolgd door het gedicht 'De laatste wereldvrede' van Leo Vroman. (1998).

Toespraak, gehouden op 4 mei 1998 in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking.

PT5881.14 - .I7 1998

Op oorlogspad in Japan. (2000).

Als scholier correspondeerde Adriaan van Dis met twee Japanse meisjes: uit nieuwsgierigheid en als daad van verzet tegen zijn uit Indië afkomstige familieleden die hem voor zijn gevoel buiten hun oorlog sloten.
Onlangs hield Van Dis een lezing in Tokio en maakte voor het eerst werkelijk kennis met 'het verboden land'. Onverwacht kwam hij in contact met veteranen, mannen die in het oude Indië aan de andere kant van de oorlog stonden en die hem hun verhaal vertelden. Leugens, gedraai, maar ook pijnlijke waarheden hoorde hij aan.

PT5881.14.I8 - O6 2000

Familieziek. (2002).

Onder dreiging van de Koude Oorlog wordt een jongen voor een kwade toekomst klaargestoomd. Hij leert schrijven en de bom tikt boven tafel. De vader, een door de oorlog beschadigde man, betrekt zijn zoon steeds meer bij zijn waanwereld. De jongen is de stille getuige van absurde scènes. De waanzin raast door het huis; de moeder en de dochters vormen een sceptisch koor dat commentaar levert op de gebeurtenissen.

CB1 c 22066

Onder het zink: un abécédaire de Paris. (2004).

Onder het zink is de liefdesverklaring van Adriaan van Dis voor Parijs, de stad die hij al bijna veertig jaar lang met grote regelmaat bezoekt en waar hij na eerdere mislukte pogingen nu een jaar probeert te wonen. 'Probeert' omdat het een verwarrend proces voor hem is zich los te snijden van het vertrouwde en dit avontuur alleen aan te gaan.

CB1 c 8779

Leeftocht: veertig jaar onderweg. (2007).

Bekroond met de E. Du Perronprijs 2008 Genomineerd voor de Gouden Uil Veertig jaar onderweg. De tasdikke Van Dis, vol nooit eerder gepubliceerde dagboekfragmenten en nooit eerder gebundelde reisverhalen en essays: het voedsel van de schrijver 'Ik hou zo van de uitgesleten paden dwars door de dadelbossen en de leemdorpen waarvan ik de naam niet weet en die op geen kaart te vinden zijn. En overal krijg ik een bed, een bord bonen, thee, veel thee en dadels.'

CB1 c 23006

De wandelaar: roman. (2007).

Wanneer een 60-jarige Nederlandse rentenier in Parijs opeens een straathond in huis krijgt, leert hij tijdens wandelingen met het dier het andere Parijse kennen, een stad vol daklozen, junkies, bedelaars en vooral talloze illegalen. Zijn geweten gaat opspelen.

PT5881.14.I8 - W36 2007

Tikkop: roman (2010).

Vriendschap, liefde voor een taal en een land, een verstikkend vissersdorp in Zuid-Afrika en het redden van een verslaafde jongen
TIKKOP is een roman over verraad, maar ook over vriendschap en liefde voor een taal en een land. Het vertelt de geschiedenis van twee blanke mannen - de Nederlander Mulder en de Zuid-Afrikaan Donald - die als student betrokken raakten bij het internationale verzet tegen de Apartheid.

CB1 c 44475

Het mussenjong en andere Parijse verhalen. (2011).

Verhalenbundel : Oud bloot, De straatrokers van Parijs, Vaders lijst, Le Tigre, Het mussenjong

CB1 c 51366

Ik kom terug. (2014).

Na een lang leven van zwijgen en buitensluiten begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon, aarzelende ontboezemingen over grensoverschrijdende liefde, verraad en drie oorlogen. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen. 'Ik kom terug' is een tragikomedie over het woeste leven van een vrouw die terugkijkt op haar eeuw.

CB1 c 65034

In het buitengebied: roman in verhalen. (2017).

‘In het buitengebied’ van Adriaan van Dis is een roman over alleen wonen en de verwerking van een depressie. Een schrijver heeft zich gevestigd in een afgelegen vallei – ver van de stad en zijn vrienden. De stilte is tastbaar. In de lente hoort hij de vliesjes van de haagbeuk knappen, maar het sterkst klinkt een tergende binnenstem, die de man confronteert met zijn angsten en obsessies.

CB2 c 8658

KLIFI: woede in de republiek Nederland. (2021).

In ‘KliFi’ van Adriaan van Dis zijn De Oranjes verjaagd, de republiek Nederland likt haar wonden na een orkaan en het volk schikt zich in een president die ontkennen tot kunst heeft verheven. Jákob Hemmelbahn, zoon van Hongaarse vluchtelingen, verbaast zich over de gelatenheid van zijn medeburgers. Geheel tegen zijn aard verzet hij zich en geeft hij een stem aan de slachtoffers van een lokale overstroming. ‘KliFi’ is een bitter vrolijke vertelling over uit de pas lopen, over onze neiging tot aanpassen en veinzen, en over lastige vriendschappen.

PT5881.14.I8 - K54 2021

Nathan Sid ; Een barbaar in China ; God en de gekkenrechter ; Casablanca ; Een bord met spaghetti. Bulkboek. (1983).

Onder bulkboek wordt een uitgave van een boek of verhaal verstaan die op grote schaal in eenvoudige uitvoering en goedkoop beschikbaar wordt gesteld. Van oorsprong hadden deze bulkboeken het aanzien van een krant. Bulkboeken bevatten meestal heruitgaven van eerder verschenen literaire werken, maar soms is er sprake van speciaal geschreven bijdragen.

1212 b 14 nr.4

Het land der letteren: Nederland door schrijvers & dichters in kaart gebracht. Auteurs: Adriaan van Dis, Tilly Hermans, Menko ten Cate, F.P. Huygens. (1982).

Bloemlezingen en uitgegeven in het kader van de actie Boek van de Maand van de Commissie voor de collectieve propaganda voor het Nederlandse boek.

PT5105 - .L36 1982

Adriaan Van Dis: de zandkastelen van je jeugd. Door Paul Sars. (1996).

De school van de literatuur is een reeks informatieve boeken over nieuwe en oude schrijvers: Monografie over de Nederlandse schrijver Adriaan van Dis.

PT5881.14.I8 - Z87 1996

Rode wijn, witte wijn of water? Door Ellen Jens; Wim T. Schippers; Caroline Baan; Adriaan van Dis.

HIER IS… ADRIAAN VAN DIS is het legendarische Nederlandse praatprogramma waarin Adriaan van Dis beroemde buitenlandse en Nederlandse schrijvers ontving. Het programma, dat tussen 1983 en 1992 door de VPRO werd uitgezonden, geldt nog steeds als het meest succesvolle Nederlandse tv-programma over boeken. Uit de meer dan tweehonderd gesprekken die in de loop der jaren in het programma zijn gevoerd hebben regisseur Ellen Jens en Adriaan van Dis twaalf bijzondere schrijversgesprekken geselecteerd. Alle gesprekken beginnen met de beroemde vraag: "Rode wijn, witte wijn of water?'

CB2 c 2373

Hier is het paradijs niet verloren : Van Gorter tot Van Dis : schrijvers over Bergen aan Zee / samenst. Kees de Bakker ; met veel foto's van Cees Noort en enkele van Bob Bronshoff en Steye Raviez.

In juni 2016 bestond de badplaats Bergen aan Zee 110 jaar. Een goede reden om na te gaan wat de aantrekkingskracht van deze kunstmatig ontstane plek is. Niet alleen toeristen, maar ook schrijvers, dichters en schilders voelen zich aangetrokken tot de kustgemeenten in de kop van Noord-Holland, waarin Bergen aan Zee een speciale rol vervult. De titel is ontleend aan een essay van Adriaan Roland Holst uit 1918 Het Elysisch verlangen, waarin de dichter zijn levensbeschouwing samenvatte. De kern daarvan is dat de mens een verloren paradijs achter zich heeft.

PT5185.B47 - .H54 2005

Het internationale Rushdie-dossier: met een speciaal hoofdstuk over Nederland & het Rushdie-interview van Adriaan van Dis / samengest. door Lisa Appignanesi en Sara Maitland ; [vert. uit het Engels: Tinke Davids ... et al.].


CB1 c 17741

zie ook:

Andere Tijden: Rushdie-affaire in Nederland