Zoek in de site...

Over de Bijzondere Collecties

Universiteitsbibliotheek Nijmegen is met haar oprichting in 1923 nog een jonge bibliotheek, maar kan al met trots zeggen dat ze in bezit is van een uiterst gevarieerde collectie aan handschriften, boeken en ander drukwerk. Sinds 2009 staan de bijzondere en zeldzame boeken van de UB bekend onder de naam Bijzondere Collecties, waardoor een grote verscheidenheid aan verzamelingen onder één noemer te vinden is.

Wat vind je in de Bijzondere Collecties?

Door de jaren heen heeft de universiteitsbibliotheek een grote collectie met bijzondere boeken samengesteld door middel van aankopen en schenkingen. Veel particulieren hebben bijgedragen aan de collectie, maar ook kloosterbibliotheken schonken hun boeken aan de UB.

Gezien het religieuze karakter van kloosterorden zou men kunnen denken dat de collectie van de UB enkel uit bijbelse werken, psalmboekjes, prekenbundels, catechismussen en andere catholica bestaat. Niets is minder waar, aangezien de geworven collecties bijzonder divers van aard waren is dat karakter bewaard gebleven in onze huidige Bijzondere Collecties. Een greep uit de Ontleding des Menschelyke Lichaems-2onderwerpsgebieden:

  • natuurlijke historie
  • geneeskunde
  • natuur- en wiskunde
  • bouwkunde
  • toneelstukken
  • vrijmetselarij
  • taal- en letterkunde
  • filosofie en theologie
  • rechtsgeleerdheid

Ontdek de verborgen schatten

Zo bestaan de Bijzondere Collecties uit een breed scala aan genres en onderwerpen, elke discipline kan haar raadplegen voor informatie. Van papyri tot private press, de Universiteitsbibliotheek zorgt ervoor dat het voor onderzoekers en studenten beschikbaar is.

Onderzoek

De verzamelingen zijn zo rijk, zo gevarieerd en dermate belangwekkend; er liggen onontdekte schatten te wachten om onderzocht te worden!

oude-drukken-kastInteresse? Neem contact op met de conservator.

Rondleiding

Ook wanneer u geen student of onderzoeker bent, is het mogelijk om dit bijzondere erfgoed te bewonderen, bijvoorbeeld door middel van een rondleiding. Neem hiervoor ook contact op met de conservator.

Samenwerking

De Universiteitsbibliotheek sluit met de Bijzondere Collecties aan op het RU brede initiatief Radboud Erfgoed.  Ook is er een samenwerking met de Abdij van Berne. Daardoor vind je de collectie van de abdijbibliotheek in RUQuest, het zoeksysteem van de UB.