Zoek in de site...

100 jaar Pepsi-Cola: ons 1640e gedenkboek

Datum bericht: 1 juli 2016

Gedenkboeken zijn jubileumboeken en die vind je daarom vrijwel nooit in de boekhandel. Het zijn vooral relatiegeschenken. Ze zijn vaak alleen te koop in de tweedehands boekhandel en op boekenmarkten. Op de boekenmarkt "Boeken bij de Bavo" in Haarlem lag ook een fors aantal gedenkboeken, vooral van Haarlemse scholen en bedrijven. Het gedenkboek dat er meteen uitsprong, was het gedenkboek over de firma Pepsi-Cola.

Pepsi-Cola gedenkboeken

De collectie gedenkboeken

In de nieuwsbrief van september 2014 over de collectie uitgeversbanden, werd kort aandacht besteed aan de collectie gedenkboeken. Gedenkboeken vallen immers ook onder de uitgeversbanden. Maar dit type uitgeversband heeft, zoals gastconservator Jan Storm van Leeuwen opmerkte, de bijzondere eigenschap dat het ontwerp van de boekband een relatie heeft met de inhoud. Dat geldt voor de meeste andere uitgeversbanden niet. Gedenkboeken zijn een geweldige bron voor bedrijfshistorici en onderzoekers van de lokale geschiedenis. Ze zijn ook een belangrijke bron voor de geschiedenis van bijvoorbeeld reclame. Gedenkboeken bevatten bovendien een enorme hoeveelheid foto's van gebouwen en van werknemers van bedrijven, stichtingen, verenigingen, scholen, parochies enzovoort. Van de bijzondere collecties groeit die van de gedenkboeken het snelst. Waren het er in 2013 nog maar 960, drie jaar later staat de teller maar liefst op 1639 exemplaren!

Pepsi-Cola gedenkboeken

Pepsiholic

Het gedenkboek Pepsi 100 years is niet uitgegeven door de firma PepsiCo. Het is een initiatief van de Pepsi-Cola Collectors Club. Deze club is opgericht in 1983 door drie Pepsi-liefhebbers en leden van de Pepsi-generatie in zuidelijk Californië. Bob Stoddard (*1951), die dit gedenkboek schreef, was niet alleen één van de oprichters, maar was ook tot 2011 voorzitter van de club. Zoveel blijkt hij van Pepsi te weten, dat hij Hollywood adviseert als men voor een film iets wil weten over Pepsi. In 207 bladzijden (23x27,5 cm) schetst Stoddard, die zichzelf een Pepsiholic noemt, de geschiedenis van het jubilerende bedrijf. Het boek verscheen in 1997. Met gemiddeld drie foto's (zwart-wit en in kleur) per pagina, kom je op 621 afbeeldingen. De hoeveelheid getoonde reclame is overweldigend. Te zien zijn ook de verschillende typen Pepsi-flesjes, Pepsi-logo's, Pepsi-vrachtwagens, Pepsi-directeuren en een zwart-wit foto van de Pepsi-Cola convention van 1951 over twee pagina's (46x27,5 cm) en het bevat het Pepsi-lied! Het mag geen verrassing zijn dat Stoddard's huis en garage in het Californische Pomona boordevol Pepsi-memorabilia staan.

Kortom, voor onderzoekers een Fundgrube en voor Pepsi-liefhebbers ongetwijfeld een feest van herkenning.

De boekband

Aan de buitenkant van het boek is helaas minder aandacht besteed. De boekband bevat platten van binderskarton, overtrokken met blauw papier dat verder niet versierd is. Op de rug, in glanzend rood, treft men de titel en de auteursnaam. Ook de sneden zijn onversierd en de kapitaalbandjes zijn eenvoudige, blauw en witte fabriekskapitaalbandjes en de schutbladen zijn rood. Dit gedenkboek moet het hebben van de omslag die ontworpen is door Susan Anson, met het Pepsi-logo in reliëf. Over Anson is alleen bekend dat zij ook de omslag ontwierp van het boek over vijftig jaar Israël.

Pepsi-Cola gedenkboeken

Ons Pepsi-gedenkboek is het enige exemplaar in Nederlandse bibliotheken en het verkeert in uitstekende staat. Ook de omslag is opmerkelijk gaaf. En dat voor slechts € 5. Het is wel erg jammer dat de conservator een groot liefhebber is van Coca-Cola.

Pepsi-Cola 100 years is vanwege het auteursrecht helaas niet bladerbaar beschikbaar!

Robert Arpots, conservator