Zoek in de site...

Bijzondere boeken: Gedichten van Jacques Perk

Datum bericht: 21 februari 2019

De eerste keer rondlopen tussen de kasten met de bijzondere collectie is indrukwekkend. Na een paar keer vaker rondgedwaald te hebben tussen kasten vol met boeken, blijft het indrukwekkend. Hier staan namelijk oude drukken die de meest uiteenlopende onderwerpen beschrijven. Letterkunde, theologie, vrijmetselarij, toneel…

Het is er koel en donker, om de boeken te preserveren. Pas als je een gang met boeken inloopt, springt de lamp aan. Ook is het er stil, je hoort geen ander geluid dan je eigen voetstappen. Komende blogs kruip ik tussen de boeken en vertel ik jullie over wat een prachtige werken hier allemaal staan.

Toen ik langs een van de kasten liep, zag ik een voor mij bekende titel. Ik studeer Nederlands, waarbij ik kennis heb gemaakt met de literatuur door de eeuwen heen. Van Van den vos Reynaerde tot de moderne poëzie van Lucebert, alles heb ik wel een keer gelezen. Eén van de boekbanden trok dan ook mijn aandacht, de tweede druk van Gedichten van Jacques Perk. Op het eerste gezicht lijkt het boek niet spannend, maar het is een bijzondere druk waar maar vierhonderd exemplaren van zijn. En laat ik nou één van die andere vierhonderd exemplaren bij mij thuis in de kast hebben staan.

Vorig jaar heeft mijn vriend me die druk voor Valentijnsdag gegeven, aangezien ik de dichters van de jaren Tachtig prachtig vind. Niets schreeuwt meer romantiek dan een dichter die op 22-jarige leeftijd overleed aan een abces in zijn longen.

Gedichten van Jacques Perk

De gedichten van Perk zijn een sonnettenkrans voor Mathilde, die hij beschouwde als een goddelijke incarnatie in de vorm van een vrouw. Hij beschrijft in tal van gedichten zijn liefde voor ‘de moeder van deez’ liederkrans’, maar hij zou nooit meemaken dat deze bundel ook echt gepubliceerd zou worden.

Eind september 1881 werd hij ziek na een roeipartij op de Amstel, waarna hij in november overleed. Gedichten werd postuum uitgegeven door Carel Vosmaer en Willem Kloos, waarvan de laatste bekend zou worden als de voorman van de Beweging van Tachtig.

De tweede editie van Gedichten is prachtig versierd en geldt nog steeds als een van de mooiste voorbeelden van de Nederlandse boekkunst rond 1900. De kaft en inhoud zijn vormgegeven door Theo Nieuwenhuis in Jugendstil, een stijl die geïnspireerd werd door de natuurlijke vormen van planten en bloemen. De schutbladen van Gedichten zijn getekend als de vleugels van een vlinder, die zich spreiden wanneer je het boek openslaat.

Mijn editie is wat meer gehavend dan de prachtig geconserveerde druk van de UB, maar toch hecht ik veel waarde aan dit boek. Iedereen heeft wel een boek dat voor hem speciaal is, een kapotgelezen sprookjesboek of een bijzondere uitgave van je favoriete boek.

Naomi Buijs
Stagiaire Bijzondere Collecties