Zoek in de site...

Vlinders: een jeugdboek van Amédée-Eugène Balland

Datum bericht: 9 februari 2017

De Nijmeegse Universiteitsbibliotheek blijft je steeds verrassen. Terwijl je als conservator op zoek bent naar het ene boek ontdek je bij toeval een ander, heel bijzonder boek. De boekband is, zacht gezegd, onooglijk: een zogeheten gemarmerde schoolschriftband met een totaal onopvallende zwarte linnen rug. Het blijft me dan ook verbazen dat ik juist deze boekband van het schap haalde en opensloeg.

Vlinders: een jeugdboek van Amédée-Eugène Balland

Jeugdboek

Het bleek een 19e-eeuws Frans jeugdboek te zijn: Les papillons, leur histoire, la manière de leure faire la chasse et de les conserver. Uitgegeven in 1823 bij Pierre Blanchard, die gespecialiseerd was in jeugdboeken en zijn boekwinkel had in de Rue Montesquieu nr.1 op een steenworp afstand van het Louvre. Blanchard was naast boekhandelaar en uitgever ook zelf auteur van jeugdboeken. De UB Nijmegen bezit van hem Le voyageur de la jeunesse uit 1806 (signatuur NE 476 c 228). De uitgave van dit vlinderboek deed Pierre Blanchard samen met uitgever en graveur Jacques-Louis-Constant Le Cerf, die werkzaam was in de Rue du Petit Pont, nr.18, op 22 minuten wandelen van Blanchards boekhandel.

Vlinders: een jeugdboek van Amédée-Eugène Balland

Jong gestorven

Over de auteur van Les papillons, Eugène Amédée Balland, is vrijwel niets bekend. Geboren in Rouen in 1796, van beroep journalist en bibliothecaris en heel jong gestorven in Parijs in januari 1830. Balland schreef overwegend jeugdboeken en redigeerde een tijdschrift voor de jeugd. In 1821 schreef hij onder het pseudoniem B. Allent Les animaux industrieux, een enorm populair jeugdboek, dat ook verscheen bij Pierre Blanchard en dat minstens twaalf herdrukken beleefde. Onze UB bezit een exemplaar van de eerste druk (signatuur: NE 662 c 124).

Prijs

Les papillons, 74 pagina’s in oblong formaat (18 cm) is tamelijk eenvoudig uitgegeven. De gravures zijn gedrukt op beter en witter papier dan de tekst. De vlinders zijn afgebeeld op zes gegraveerde bladen, door graveur Joseph Julien Guillaume Dulompré (geboren 1789), over wie verder niets bekend is.
Naast de zes gegraveerde bladen bevat het boek een gegraveerd titelblad en een gegraveerd frontispice. Dat laatste ontbreekt helaas in ons exemplaar.
Het boek is gedrukt door drukkerij Casimir.

Vlinders: een jeugdboek van Amédée-Eugène Balland

Overigens kwam ik zelden een boek tegen dat zulke uiteenlopende prijzen opbrengt: €80 in Nederland (veiling Burgersdijk & Niermans, nov. 2016), €600 in Groot-Brittannië en $1200 in Amerika.

Herkomst

De UB kon Les Papillons aan de collectie toevoegen door de verwerving van de kloostercollecties eind jaren zeventig. Ons exemplaar is afkomstig uit de jeugdbibliotheek van de Redemptoristen.

Les papillons is bladerbaar beschikbaar (Cullman Library, Washington).

Robert Arpots, conservator