Zoek in de site...

Digital Humanities Librarian aan de slag

Datum bericht: 14 maart 2023

Sinds januari dit jaar heeft de Universiteitsbibliotheek versterking van een Digital Humanities Librarian. Levi Damsma ondersteunt in deze rol onderzoekers, docenten en studenten in de geesteswetenschappen bij het gebruik van innovatieve, digitale onderzoeksmethoden. Momenteel inventariseert Levi de wensen en behoeften bij onze onderzoekers en de rol van al bestaande initiatieven (zoals het Humanities Lab), om zo deze nieuwe dienstverlening goed onderbouwd te kunnen opzetten.

De dienstverlening op het gebied van Digital Humanities (kort: DH) zal meerdere vormen aannemen en is grotendeels nog in opbouw. De Digital Humanities Librarian zal ten eerste workshops en ondersteuning gaan aanbieden bij bepaalde veelgebruikte DH-tools. (Deze zijn nog nader te bepalen: heb je suggesties, laat het weten!) Daarnaast kan Levi meedenken met onderzoeksprojecten of scripties, door te adviseren over DH-methoden of mogelijke tools die bruikbaar zijn voor een bepaalde onderzoekswens. Ook kunnen onderzoekers, docenten en studenten bij Levi terecht voor hulp bij het verzamelen en prepareren van de bronnencorpora die nodig zijn voor DH-analyses. Deze vormen van ondersteuning worden in de komende periode verder concreet gemaakt, maar Levi is hoe dan ook al bereikbaar voor alle DH-vragen.

Heb je ideeën over welke ondersteuning de Digital Humanities Librarian zeker zou moeten bieden? Zijn er bepaalde tools waarbij workshops of ondersteuning nuttig zouden kunnen zijn? Of wil je met DH-technieken werken in je onderzoeksproject of scriptie en krijg je daarbij graag hulp of advies? Laat het ons weten via Levi.Damsma@ru.nl!