Zoek in de site...

Hergebruik van publicaties in onderwijs

Datum bericht: 21 juni 2022

Copyright dief

Over het delen van artikelen, hoofdstukken uit boeken en andere publicaties hebben de Nederlandse universiteiten afspraken gemaakt met Stichting UvO (Uitgeversorganisatie voor Onderwijslicenties). Op deze manier hoef je niet voor elke publicatie toestemming te vragen aan de auteursrechthebbende. Wel is het belangrijk je aan deze afspraken te houden.

Proxy-link: altijd goed

Hieronder staan de afspraken in het kort. Het is het meest handige om een digitale publicatie, waarop de bibliotheek een abonnement heeft, met een proxylink te delen. Buiten de campus krijgt de student of medewerker dan een inlogscherm. Met het S- of U-nummer loggen ze in en krijgen ze toegang. Op deze manier werk je binnen de afspraken.

Een proxylink maken van een publicatie is zo gebeurd: je zet http://ru.idm.oclc.org/login?url= vóór de link naar de publicatie. Voorbeeld: je wilt refereren naar dit e-book: https://doi.org/10.4324/9781003190516 . De link die je in Brightspace zet wordt dan: http://ru.idm.oclc.org/login?url=https://doi.org/10.4324/9781003190516. (De link hoeft niet per se een DOI te zijn, al is het natuurlijk de meest duurzame optie: deze link verandert nooit.)

Afspraken in het kort

Deze afspraken gelden voor zowel gedrukt als digitaal materiaal op Brightspace.

 • Overnemen van een publicatie mag met een maximum van 50 pagina’s.
 • Het mag niet meer zijn dan 25% van het gehele werk. Wat betreft artikelen betekent dit: niet meer dan 25% van het tijdschrift issue waar het betreffende artikel in staat
 • Overnames mogen niet ‘gestackt’ worden, d.w.z. het delen van verschillende gedeelten van eenzelfde publicatie in meerdere readers voor dezelfde cursus.
 • Vergeet niet om bij iedere tekst- en afbeeldingsovername een correcte bronvermelding te plaatsen!

Altijd toegestaan

 • Link geven naar de volledige tekst, indien deze legaal open staat.
 • Hergebruik van open access publicaties.
  fulltext uit de Radboud Repository of repositories van andere universiteiten.
 • Fulltext met een Creative Commons licentie of met een OA logo.
 • Informatie van de overheid en het rechtswezen.
 • Soms is hergebruik toegestaan binnen onze abonnementslicentie. Check het met onze verificatietool: ru.nl/ubn/verificatietool
 • Gebruik van teksten en afbeeldingen in presentaties in onderwijsruimtes is toegestaan op grond van de onderwijsvrijstelling in de auteurswet. Let er wel op dat je de presentatie daarna niet zomaar in Brightspace kan delen! Op dat moment gelden onverkort de afspraken met de Stichting UvO.

Gevolgen van overtreding

Elke jaar checkt Stichting UvO de naleving van de regeling bij drie universiteiten. Bij incorrecte naleving gaat de afkoopsom voor alle universiteiten omhoog. Het is dus belangrijk om je aan de gemaakte afspraken te houden.

Tip: de verplichte studieliteratuur die beschikbaar is als e-book vind je in deze LibGuide en de bijbehorende proxy-links staan er al bij.

Heb je vragen of wil je meer informatie? We helpen je graag. Mail, bel, of loop even bij ons binnen.

Team Library of Science
HG00.011
024-3652567
infobfac@ubn.ru.nl
UB-gids FNWI