Zoek in de site...

Steeds meer publicaties open access

Datum bericht: 14 april 2022

OA zwarte letters oranje symbool

Het aantal open access gepeerreviewde artikelen van wetenschappelijke auteurs van FNWI is de afgelopen jaren flink gestegen. Het delen van resultaten van onderzoek, zonder barrières, helpt de wetenschap sneller vooruit.

Zowel kwantitatieve als percentuele stijging

In 2019 waren 256 publicaties van wetenschappers van onze faculteit alleen toegankelijk voor abonnementhouders. Dit was 19,6% van het totaal in dat jaar. In 2021 is dit aantal gedaald tot 128, terwijl het totale aantal publicaties hoger lag dan in 2019. Percentueel was dat iets minder dan 10% van het totaal. Een mooi resultaat. Onze faculteit levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het positieve totaalresultaat van de universiteit en het Radboudumc. Ook in die cijfers zien we dezelfde tendens.

2019

2021

Meerdere wegen naar open access

Open access kan op meerdere manieren bereikt worden:

  • Direct publiceren in een volledig open access tijdschrift. De auteur betaalt in dat geval een Article Processing Charge (APC).
  • Open access publiceren binnen een transformatieve deal die de Nederlandse universiteiten hebben afgesloten met belangrijke wetenschappelijke uitgevers. Kijk voor meer informatie in dit overzicht of zoek op titel van het tijdschrift in onze Journal Browser.
  • Lever een pre-, postprint of andere auteursversie aan voor de Radboud Repository. Wij zoeken uit of die versie open access gemaakt mag worden. Voor auteursversies is dat vaker het geval dan voor de uitgeversversie.
  • Doe mee aan ‘You share, we take care!’. De Nederlandse universiteiten gebruiken de Nederlandse auteurswet en maken de uitgeversversie, na toestemming van de auteur, 6 maanden na de eerste online publicatie wereldwijd openbaar in hun repositories.

Meer informatie en hulp

Wil je meer informatie over de verschillende mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.
Team Library of Science
HG00.011
024-3652567
infobfac@ubn.ru.nl
UB-gids FNWI