Zoek in de site...

Voorkom auteursrechtproblemen met “proxylink”

Datum bericht: 13 februari 2023

copyright slot om copyright kaart

Door boeken en artikelen met studenten te delen via een proxylink weet je zeker dat je geen auteursrechten schendt: studenten kunnen hiermee vanuit een werkplek buiten de campus de publicaties bekijken door in te loggen met hun S-nummer. De proxylink zet je vóór de link naar het artikel of boek.

Proxylink aanmaken

Een proxylink maken van de link van bv. een e-book is makkelijk: plaats https://ru.idm.oclc.org/login?Url=  vóór de link naar het e-book. In het geval van dit exemplaar: https://ebookcentral.proquest.com/lib/ubnru-ebooks/detail.action?docID=29731896 wordt de proxylink dus: https://ru.idm.oclc.org/login?Url=https://ebookcentral.proquest.com/lib/ubnru-ebooks/detail.action?docID=29731896

Verwijzen naar verplichte literatuur als e-book

Steeds meer verplichte literatuur is ook beschikbaar als e-book. Al deze e-books staan in deze libguide. De proxylink die je voor het boek moet gebruiken staat er al bij.

Regeling auteursrecht

De Nederlandse universiteiten hebben een regeling met Stichting Uitgeversorganisatie voor Onderwijslicenties (UvO), de auteursrechtenorganisatie van en voor uitgevers. Hierdoor hoeven docenten niet voor elk los artikel of hoofdstuk dat ze willen delen toestemming te vragen. Dit kan echter niet onbeperkt. Door het overtreden van de limieten gaan de kosten voor álle universiteiten omhoog.

Heb je vragen over auteursrecht? Neem contact op met het Auteursrecht InformatiePunt van de Divisie Information and Library Services (ILS): auteursrecht@ubn.ru.nl. Natuurlijk kun je ook in de Library of Science terecht.
Team Library of Science
HG00.011
024-3652567
infobfac@ubn.ru.nl
UB-gids FNWI