Zoek in de site...

Nederlandse Dataprijs 2022

Datum bericht: 27 juli 2022

Eén keer in de twee jaar wordt derdnl logo Nederlandse Dataprijs uitgereikt aan een individu of team dat onderzoeksdata FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) maakt. Om kans te maken op deze prijs, kun je een dataset nomineren die door jezelf, een ander individu of onderzoeksgroep is geproduceerd. Nominaties zijn beperkt tot onderzoek dat is geleid of primair is uitgevoerd door  organisaties die onderzoek doen in Nederland. De deadline voor het nomineren van datasets is 30 september 2022. Stuur hier een dataset in!

Dataprijs 2022

Op 29 november 2022 wordt de Nederlandse Dataprijs uitgereikt tijdens de FAIR Data Day | Reusing Data to Advance Science.

De Dataprijs wordt uitgereikt in drie categorieën:

  • Sociale en geesteswetenschappen
  • Natuur- en ingenieurswetenschappen
  • Biowetenschappen en gezondheid

De winnaars van de Nederlandse Dataprijs ontvangen € 3.500,- voor het FAIR maken van hun dataset(s);  bijvoorbeeld door het organiseren van een symposium of door de data online toegankelijk te maken.

Criteria

De criteria voor de Nederlandse Dataprijs 2022 bieden een leidraad voor het opstellen van inzendingen en zorgen voor transparantie bij de beoordeling van de inzendingen door de jury.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking op 29 november 2022 is onderdeel van een conferentieprogramma voor zowel onderzoekers, onderzoeksondersteunende professionals als open science enthousiastelingen.

De Nederlandse Dataprijs is een erkenning van de bijdragen van onderzoekers aan hun eigen vakgebied en aan het principe van vindbare, toegankelijke, interoperabele en herbruikbare (FAIR) data. Er zijn vele manieren om FAIR-datamanagement in de praktijk te brengen en elk van de finalisten krijgt de kans om 'achter de schermen' details te delen over hun onderzoek en datamanagementpraktijken in een korte toespraak voorafgaand aan de prijsuitreiking.

De Nederlandse Dataprijs 2022 is een initiatief van Research Data Netherlands (RDNL) en Nationaal Programma Open Science (NPOS).