Zoek in de site...

Financiering open access publiceren

Meestal zijn er mogelijkheden om zonder (al te veel) extra kosten open access te publiceren. Hieronder zetten we ze kort op een rij.

Open access deals met uitgevers

De Nederlandse universiteiten hebben zogenaamde Read & Publish deals met belangrijke wetenschappelijke uitgevers. Corresponderende auteurs van de Nederlandse universiteiten kunnen in duizenden tijdschriften, binnen de deals, zonder extra kosten open access publiceren.

In ons Open Access overzicht zijn de uitgevers te vinden die meedoen.
In de Journal Browser kun je zoeken op de titel van tijdschriften of er kortingsmogelijkheden zijn.

Onderzoeksfinanciers

De onderzoeksfinanciers stellen niet alleen eisen aan open access publiceren, maar bieden ook mogelijkheden voor de financiering.

Het beleid van de grote financiers op een rij:

 1. De Europese Unie stelt je verplicht om je publicatie in open access beschikbaar te maken. Voor de Sciences accepteren zij een embargoperiode van maximaal 6 maanden.
  Meer informatie over de Richtlijnen voor Horizon 2020.
  De link naar informatie over Horizon Europe.
 1. De European Research Counsel heeft voor ERC subsidies die vanaf 2014 worden toegekend in het kader van Horizon 2020 werkprogramma’s, open access publiceren van peer-reviewed versies verplicht gemaakt. Dat geldt ook voor monografieën.
  Meer informatie over ERC en open access.


  De Europese Commissie heeft in 2021 Open Research Europe gelanceerd. Op dit open access platform kunnen wetenschappelijke publicaties geplaatst worden die het resultaat zijn van Horizon 2020 en Horizon Europe funding.
  De publicatie kan zonder kosten open access gepubliceerd worden. Het gaat om meerdere wetenschappelijke publicatiesoorten, zoals artikelen, methodes en essays. Open Research Europe is geen repository. Het moet nadrukkelijk gaan om originele publicaties met wetenschappelijke resultaten op basis van genoemde funding. De publicatie mag niet al elders verschenen zijn.
  Meer informatie over Open Research Europe.

 1. NWO verplicht wetenschappers die zij gefinancierd hebben om hun publicatie in open access wereldwijd beschikbaar te stellen. Zij accepteren geen embargoperiode. Dat geldt voor (peer reviewed) artikelen en boeken (monografieën, edited volumes, proceedings en hoofdstukken). NWO heeft voorkeur voor direct publiceren in volledig open access tijdschriften.
  Meer informatie over de NWO richtlijnen.
  Sinds december 2020 heeft NWO een Open Science Fonds. Je kunt hier financiële ondersteuning aanvragen, niet alleen voor open access publiceren, maar ook voor het delen van andere onderzoeksresultaten in open science.
 1. ZonMw wil dat projectresultaten zo snel mogelijk open access komen.


De Sherpa Juliet-database geeft per onderzoeksfinancier een overzicht van de eisen die zij stellen aan open access publiceren.

Radboud Repository

Dit is een databank met wetenschappelijke publicaties van wetenschappelijke auteurs van de Radboud Universiteit en het Radboudumc. De volledige teksten van duizenden publicaties zijn hierin opgenomen. De meeste zijn wereldwijd gratis toegankelijk én makkelijk vindbaar. Ze worden onder andere geharvest door belangrijke zoekmachines zoals Google (Scholar) en  Narcis, de wetenschappelijke databank van Knaw en NWO. Hierdoor worden publicaties wereldwijd zichtbaar en neemt de kans op citeren toe.

De medewerkers van de Library of Science leveren veel fulltext aan voor de Radboud Repository. Je kunt ook zelf je pre- of postprint uploaden. Deze versies mogen vaker in open access gepubliceerd worden, dan de uitgeversversie. De medewerkers van de Universiteitsbibliotheek controleren hoe het zit met auteursrecht.

In dit filmpje vind je meer informatie over hoe dat in z’n werk gaat:

RR screenshot filmpje

Je publicaties nóg sneller open access? Doe mee met "You share, we take care"!

De Nederlandse auteurswet geeft wetenschappers, op basis van het amendement Taverne (artikel 25 fa) de kans om zes maanden na de eerste online publicatie de uitgeversversie van hun wetenschappelijke artikelen in open access te publiceren. Laat het weten als je mee wilt doen!

Samen met de andere Nederlandse universiteiten werken we aan het project ‘You share, we take care!’. Ongeveer 100 wetenschappers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc doen hier inmiddels al enthousiast aan mee. Hun publicaties zijn open access gepubliceerd in de Radboud Repository en wereldwijd gemakkelijk vindbaar via Google (Scholar) en andere zoeksystemen.

Heb je ook belangstelling en wil je meer weten? Wij maken graag een afspraak voor een persoonlijk gesprek. Naar wens gebeurt dat online of face-to-face. Je bepaalt zelf óf en met welke publicaties je gaat deelnemen. Medewerkers van de Universiteitsbibliotheek regelen het verder voor je. Het levert je geen extra werk op.

Heb je vragen of wil je meedoen en heb je meer informatie nodig? Laat het ons weten. We helpen je graag.
Team Library of Science
infobfac@ubn.ru.nl