Zoek in de site...

Open access publiceren en Plan S

Plan S

Wat is Plan S precies?

Plan S is een initiatief van een internationaal consortium van onderzoeksfinanciers, cOAlition S. Zij willen de overgang naar open access publiceren door wetenschappers sneller laten verlopen.

Ontvang je onderzoeksfinanciering van ondertekenaars van Plan S vanaf 1 januari 2021? Dan moeten je wetenschappelijke publicaties die daaruit voortvloeien onmiddellijk, zonder embargo, in open access gepubliceerd worden.

In Nederland hebben NWO en ZonMw Plan S ondertekend. Het open access Plan S beleid van NWO gaat zowel over gepeerreviewede artikelen, review papers en conference publicaties als boeken.

Voorwaarden Plan S?

De ondertekenaars van Plan S stellen de volgende voorwaarden aan de publicaties die het resultaat zijn van hun financiering:

 • Publicaties moeten onmiddellijk volledig open access komen. Er mogen geen embargo’s zijn.
 • Aan de publicaties hangt bij voorkeur een Creative Commons Attribution licentie (CC-BY). Eventueel zijn ook CC BY-SA en CC 0 toegestaan. Voor gebruik van andere licenties is vooraf toestemming van de onderzoeksfinancier nodig.
  Meer informatie over de Creative Commons licenties.
 • De wetenschappelijke auteur en/of de instelling houdt het auteursrecht. De licentie moet het mogelijk maken om de Version of Record (uitgeversversie) of de auteursversie na peer review (postprint) onmiddellijk open access beschikbaar te stellen via de Radboud Repository.

Hoe voldoe ik aan Plan S?

Er zijn drie manieren om te voldoen aan de voorwaarden die de ondertekenaars van Plan S stellen:

 1. Publicatie in een volledig open access tijdschrift of op een open access platform. In de Directory of Open Access Journals (DOAJ) vind je een overzicht van gekwalificeerde open access tijdschriften. De wetenschappelijke auteurs betalen in de meeste gevallen een Article Processing Charge (APC).
 2. Je kunt nog steeds publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift dat gebaseerd is op het abonnementenmodel. Zorg er dan wel voor dat je tenminste de gepeerreviewde auteursversie in open access mag publiceren in de Radboud Repository.
  cOAlition S heeft, om wetenschappers hiermee te helpen, een Rights Retention Strategy ontwikkeld.
 3. De VSNU heeft met een groot aantal belangrijke uitgevers zogenaamde transformatieve deals afgesloten, waarbinnen corresponderende auteurs van de Nederlandse universiteiten hun artikelen, zonder extra kosten, open access kunnen publiceren. Deze deals zijn Plan S compliant.
  Wil je weten voor welke tijdschriften dit geldt? Kijk dan in onze Journal Browser.
  Een overzicht van de uitgevers waarmee de Radboud Universiteit/Radboudumc een deal heeft vind je op onze website.

Contact

Heb je vragen of meer informatie nodig? Laat het ons weten. We helpen je graag.
Team Library of Science
infobfac@ubn.ru.nl