Zoek in de site...

Plagiaat

Wat is plagiaat?
Voorkomen van plagiaat
Bronvermelding

_________________________________________________________________________________


Wat is plagiaat?

Plagiaat is het overnemen van gegevens uit andermans werk zonder correcte bronvermelding. Plagiaat is intellectuele diefstal en wordt in de wetenschap gezien als een vorm van fraude.


Voorkomen van plagiaat

Er is een aantal geaccepteerde methoden om plagiaat in teksten te vermijden zoals citeren, parafraseren en refereren.

 • Citeren
  De tekst van iemand anders letterlijk overnemen. Bij letterlijk citeren moet gebruik worden gemaakt van aanhalingstekens. Bronvermelding is verplicht.
 • Parafraseren
  In eigen woorden ideeën of teksten van een ander weergeven. Bronvermelding is verplicht.
 • Refereren 
  Vermelden van ideeën, methoden of bevindingen van anderen. Bronvermelding is verplicht.


Bronvermelding

Bronvermelding is de beste manier om plagiaat te voorkomen. De oorsprong van gebruikt materiaal wordt weergegeven. Denk hierbij aan het vermelden van auteur, titel, vindplaats en uitgever. Bij digitale bronnen is het van belang om ook de naam van de website en datum van raadpleging te vermelden.

 • Citatiestijl
  De manier waarop de bronvermelding moet worden opgeschreven, heeft te maken met de (verplichte) citatiestijl. Ieder vakgebied heeft een vaste citatiestijl in gebruik. Twee voorbeelden van citatiestijlen zijn de veelgebruikte APA-stijl van de American Psychological Association en de Leidraad voor juridische auteurs 2019 van uitgeverij Kluwer.
 • Verzamelen van referenties
  Om literatuurverwijzingen goed te kunnen opslaan is binnen de Radboud Universiteit de software voor referentiebeheer EndNote beschikbaar.
  Andere programma's zijn Mendeley of Zotero. Beide zijn gratis. Ook met Microsoft Office Word is het mogelijk om een referentielijst bij te houden.