Zoek in de site...

Deals, financiering, kortingen

In bepaalde gevallen kunnen onderzoekers subsidie ontvangen van nationale en internationale wetenschapsfinanciers. Hiertoe zijn een aantal fondsen in het leven geroepen. Daarnaast biedt de Radboud Universiteit/Radboudumc verschillende mogelijkheden aan medewerkers en studenten voor het goedkoop – vaak zelf gratis – publiceren in open access-tijdschriften.

Open access deals met uitgevers (via VSNU)

De Vereniging Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) heeft met een aantal grote uitgevers open access deals gesloten (o.a. met Springer, Wiley, Elsevier, Sage, Taylor & Francis en Brill). Op basis van deze overeenkomsten kunnen wetenschappers werkzaam bij een Nederlandse Universiteit gratis of met veel korting open access publiceren in een groot aantal tijdschriften. Een actueel overzicht van deze overeenkomsten, waaronder een lijst met alle tijdschriften die hieronder vallen, is te vinden in onze Open Access Informatiepagina, of op de Uitgeversdeals-pagina van openaccess.nl (in nationale context).

Let op: gebruik bij het indienen van een artikel altijd uw institutionele e-mailadres! Dit adres wordt door uitgevers gebruikt om te verifiëren of een auteur verbonden is aan een Nederlandse universiteit.

Hoe vind ik een open access journal/artikel?

  • De samenwerkende Nederlandse academische bibliotheken hebben een browser gemaakt waarmee een wetenschapper snel kan zien of een journal een open access optie aanbiedt, en of een wetenschapper hiervoor moet betalen. Deze browser is beschikbaar op de homepage van www.openaccess.nl.
  • Bent u op zoek naar een open access versie van een artikel? Installeer dan de open access extensie van unpaywall.org op uw internet browser. Als u dan de website van een uitgever bezoekt, of een artikel hebt gevonden via een zoekmachine, dan kunt u via de groene knop rechts op uw scherm controleren of er ergens een open access versie van het betreffende paper beschikbaar is.

Kortingen voor auteurs van de Radboud Universiteit/Radboudumc

Naast de VSNU deals zijn er ook nog enkele andere kortingen/mogelijkheden voor wetenschappers van de Radboud Universiteit/Radboudumc:

  • Naast het Open Choice Programme (onderdeel van de VSNU deal) geeft Springer ook een aantal andere open access-tijdschriften uit. Deze vallen onder het SpringerOpen Programme. Auteurs verbonden aan de Radboud Universiteit krijgen 15 % korting op de 'article processing charges' voor deze tijdschriften.
  • Het institutioneel lidmaatschap van de Radboud Universiteit op BioMed Central (BMC) geeft auteurs 15% korting op het publicatietarief.
  • De Journal of Experimental Botany van Oxford University Press plaatst artikelen direct in open access. Dit wordt gefinancierd via abonnementen die bibliotheken op dit tijdschrift hebben.
  • PeerJ is een open access peer-reviewed journal op het gebied van biologie, computer science en medische wetenschappen. Voor een eenmalig bedrag van $99-$299 kunnen auteurs hun leven lang één of meerdere artikelen per jaar publiceren.
  • In het SCOAP3 model (Sponsoring Consortium for Open Access Publishing in Particle Physics) worden 'article processing charges' van een tiental tijdschriften op het gebied van de hogere energie fysica niet door auteurs betaald, maar door SCOAP3 vanuit een centraal fonds dat deels wordt gevuld door de abonnementsgelden. Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen dragen hier aan bij.
  • Het niet-commerciële open access-tijdschrift SIGMA (Symmetry, Integrability and Geometry: Methods and Applications) vraagt geen publicatiehonorarium aan auteurs. De Universiteitsbibliotheek heeft een bescheiden financiële bijdrage geleverd aan dit open access-tijdschrift.
  • In het Knowledge Unlatched project worden boeken van gerenommeerde uitgevers in de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen direct online gepubliceerd doordat bibliotheken een bijdrage aan de kosten van online beschikbaarstelling leveren. Ook de Radboud Universiteitsbibliotheek heeft bijgedragen aan de eerste release.
  • Alle tijdschriften in de Open Library of the Humanities (OLH) zijn volledig open access. Dankzij een wereldwijd consortium van bibliotheken die de APC's van de OLH-tijdschriften afdekken, hoeven auteurs niet te betalen. De Radboud Universiteit is ook deel van het consortium.

Contact en informatie

Heeft u vragen over bovenstaande opties of andere mogelijkheden van open access-financiering, dan kunt u contact opnemen met het Radboud Open Access Team door een e-mail te sturen naar: openaccess@ubn.ru.nl of te bellen met 06-50099640.