Zoek in de site...

Nijmeegse Architectuurprijs voor het gerenoveerde Tandheelkundegebouw

Datum bericht: 30 januari 2018

Het gerenoveerde Tandheelkundegebouw is opnieuw in de prijzen gevallen. Na het winnen van de NRP Gulden Feniks 2017, de Nederlandse inspiratieprijs voor hergebruik van de bestaande gebouwde omgeving, heeft het Tandheelkundegebouw de Architectuurprijs Nijmegen 2017 gewonnen. Uit 10 genomineerde projecten, waaronder Villa Lent, Onder Onnes en het Lentse KAPKAR, koos de vakjury voor het Tandheelkundegebouw.

entreehal met zicht op kliniekenplein

Entreehal Tandheelkundegebouw. Foto: Otto de Zoete

De vakjury is vol lof over de ingrijpende renovatie van het gebouw aan de Philips van Leydenlaan: "Een prachtige transformatie van een brutalistisch gebouw tot een licht, uitnodigend en groots zorg- en onderwijsgebouw. De jury was al onder de indruk bij het benaderen van dit gebouw, maar viel binnen van de ene in de andere aangename verrassing. Natuurlijk is er de bijzondere duurzaamheidsprestatie met aanzienlijke verlaging van bijvoorbeeld het energieverbruik. De gedurfde keuze voor behoud is op een buitengewone manier uitgevoerd, waarbij steeds slim is gekozen voor combinaties van oud en nieuw. Het project vervult in die zin een duidelijke voorbeeldfunctie en is een pleidooi voor het vaker hergebruiken van gebouwen uit deze categorie. Ook de manier waarop het interieur is aangepakt – de tapijten, de verlichting, de uitsparingen – zijn een feest."

De uitverkiezing van het Tandheelkundegebouw werd gisteravond 29 januari bekendgemaakt in LUX tijdens het debat 'De stad van de toekomst'. Het is overigens de tweede keer dat een universiteitsgebouw de Architectuurprijs Nijmegen won. In 2016 kreeg het Grotiusgebouw (ontwerp Benthem Crouwel) de prijs (Architectuurprijs Nijmegen 2015).

Lees meer:
Juryrapport Architectuurprijs Nijmegen 2017 (pdf, 453 kB)
Artikel Gelderlander (pdf, 3,8 MB)