Zoek in de site...

Verhuizing en sloop: circulair opgeruimd staat netjes

Datum bericht: 10 mei 2021

Met de verhuizing van de Faculteit der Sociale Wetenschappen vanuit de drie locaties naar het nieuwe Maria Montessorigebouw, verhuisde heel veel kantoormeubilair mee, maar niet alles. Het meubilair dat achterbleef werd ‘circulair opgeruimd’; het kreeg een nieuwe bestemming. Ook het materiaal dat overblijft na de sloop van Spinoza B wordt hergebruikt.

Ruim 400 hoge zwarte kasten, 450 bureaustoelen en 600 vergaderstoelen bleven na de verhuizing achter; omdat ze op maat gemaakt waren voor de oude locatie, niet meer voldeden aan de huidige Arbonormen of omdat er gewoon teveel van waren. Het grootste deel van de achtergebleven spullen was wel geschikt voor hergebruik elders.

De projectleider van dit enorme verhuisproject, Jung van den Bos, legt uit hoe circulaire opruiming in de praktijk verliep. “De verhuizers van Mondial van Dijk hebben het kantoormeubilair gescheiden volgens hun eigen duurzaamheidsprincipe van de drie R’s: REuse (hergebruik), REfurbish (geschikt te maken voor hergebruik) of REpurpose (grondstof voor nieuwe producten). Wat daarna nog restte van het meubilair werd als gescheiden afval aangeboden en zoveel mogelijk gerecycled. Slechts negen procent is naar de stort gebracht en dat is echt weinig.” De gezamenlijke doelstelling was om niet meer dan tien procent naar de stort af te voeren, een ambitieus maar realistisch doel.

REuse: direct hergebruik op of buiten de campus

Een deel van het kantoormeubilair dat niet mee kon is direct geschikt voor hergebruik op de campus. Het gaat om metalen kasten, de eerste generatie in hoogte verstelbare bureaus, bureaustoelen, tafels en ladeblokken. Campus & Facilities beheert de uitgifte van de voorraad in de tijdelijke opslag op de 2e verdieping van het Spinozagebouw. Deze meubels zijn bestemd voor interne klanten als faculteiten en diensten. Het meubilair is gratis, de klanten betalen alleen de kosten voor transport en arbeid.

Het meubilair dat niet op de campus kan blijven veilt de verhuizer op een online marktplaats. De kopers komen uit binnen- en buitenland. Via deze weg zijn er direct al, rechtstreeks vanaf de campus, 500 vergaderstoelen en 250 collegesetjes (tafeltje met stoel) vervoerd naar Ghana voor gebruik in scholen en kerken.

Andere bestemmingen voor het meubilair dat overbleef:

  • circa 10 m3 meubilair ging naar de startup van een psycholoog;
  • 10 roldeurkasten doen dienst in een magazijn van een metaalbedrijf;
  • 10 tafels dienen als werkbank voor een dagbesteding bij een instelling voor jeugdzorg;
  • in het buitenland worden bureautafels gebruikt als eetkamertafels;
  • een deel van de bureaubladen van de ICT-werkplekken dient als basis voor akoestische producten en meubels;
  • 10 boekenkasten zijn nu in gebruik bij een dierenarts.

Het overige goede meubilair wacht nog op een nieuwe eigenaar in de opslagloodsen van de verhuizer.

REfurbish: geschikt gemaakt voor hergebruik

Ruim 300 bureaus, bureaustoelen, ladeblokken en 400 hoge zwarte kasten gingen mee voor hergebruik in de nieuwbouw. Maar eerst maakten ze een tussenstop in een tijdelijk ingerichte werkplaats in het Maria Montessorigebouw.

Oude bureaus en kabelmanagement

De verhuisploeg aan de slag met de bureaus. Onderstellen krijgen een nieuw blad en kabelmanagement.

In de werkplaats demonteerden de verhuizers de oude bureaubladen, plaatsten nieuwe bladen op de onderstellen en voorzagen de bureaus van ‘kabelmanagement’ als goten, clips, en stroom- en oplaadpunten. Stoelen werden opnieuw gestoffeerd in passende kleuren.

De zwarte metalen kasten kregen een frissere uitstraling door de beplakking van de zijkanten. Deze viltachtige stof, gemaakt van gerecyclede petflessen, fungeert als een soort prikbord.

Kast met vilten zijkant en wachtende bureaus

Kast met ‘nieuw’ vilt op de zijkant en bureaus staan in de wachtrij voor re-furbish

REpurpose: grondstof voor nieuwe producten

Bureaubladen die overbleven na de make-over van bureaus zijn vermalen tot grondstof voor nieuwe houten panelen of bladen.

Oude bekleding en vulling van de stoelen die opnieuw gestoffeerd werden, wordt bijvoorbeeld toegepast als isolatie in de panelen van geluidsarme ‘praat-coupés’ die ook op de campus in gebruik zijn.

Nog niet alles is nu al verwerkt en de verwachting is dat er nog een klein gedeelte van het restmeubilair echt niet meer bruikbaar zal zijn en overblijft voor recycling. Dit meubilair wordt weggebracht naar afvalverwerkers, van waaruit misschien alsnog een deel hergebruikt kan worden in de reguliere stromen.

De diagrammen hieronder tonen de verhouding tussen de verschillende stromen en de exportbestemmingen voor zover begin april bekend.

Circulaire stromenBestemming export hergebruik

Scheiding sloopmateriaal Spinozagebouw voor hergebruik

In maart was Spinoza B helemaal leeg en brak de volgende fase aan: strippen en sloop. Het afval dat vrijkomt tijdens het strippen van de binnenkant zal de sloopaannemer Dusseldorp scheiden voor maximaal  hergebruik. Het gaat daarbij om vloerbedekking, gordijnen, zonwering, lampen, bewegwijzering, kamerbordjes, radiatoren, enzovoorts. Ook hiervan blijft een deel op de campus voor hergebruik, het grootste deel zal echter gerecycled worden.

Na het strippen van de binnenkant wordt het gebouw afgebroken en ook dan zijn er weer verschillende afvalstromen. Het gaat dan om steenachtige materialen zoals beton, metselwerk en mengpuin. Daarnaast komen verschillende soorten hout en metalen als constructiestaal, betonijzer en schroot vrij. En ook hiervoor geldt dat deze materialen zoveel mogelijk worden hergebruikt. De toekomstige pergola over het nieuwe terras is nu bijvoorbeeld nog onderdeel van de houtconstructie van TvA 8. Die balken krijgen straks een tweede leven in de pergola boven het nieuwe terras. De kenmerkende gevelelementen zullen uiteindelijk dienst doen als trap aan de oostkant van het nieuwe bordes. Ander vrijkomend bouwmateriaal kan goed gerecycled worden in het reguliere circuit. Zo wordt van het Spinozabeton een grondstof gemaakt voor nieuwe betonnen constructies en dient mengpuin als fundering.

Hoge maatschappelijke waarde

Hoewel de economische waarde van hergebruik van meubilair en sloopmateriaal beperkt is en de universiteit daarvan slechts een percentage als korting op de factuur terugziet, is er toch veel (maatschappelijke) winst behaald. Deze aanpak voorkomt dat meubilair en grondstoffen direct bij het afval terechtkomen en zorgt er tegelijkertijd voor dat minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Dit realiseert uiteindelijk maximale duurzaamheid en circulariteit.