Veronique Lageweg

Veronique Lageweg Testimonial
Beide onderwijsinstituten hebben kwalitatief goede opleidingen waar je echt wat mee kan
Naam
Veronique Lageweg
Vooropleiding
havo en hbo-bachelor Social Work, nu bachelor Geschiedenis

Veronique is van het hbo doorgestroomd naar de universiteit. Wat waren haar ervaringen?

Hoe had je je eerste studiekeuze gemaakt?

Toen ik op de havo zat had ik altijd al brede interesses. Er waren veel opleidingen die mij aanspraken, ik vond het maar lastig om iets te kiezen. Ik ging daarom opzoek naar een opleiding die een brede maar ook sociale insteek had, ik deed immers het profiel Economie en Maatschappij. Toen ik op de open dag van de opleiding Social Work ging kijken, was ik meteen enthousiast. De opleiding bood een breed scala aan onderwerpen, zoals psychologie, sociologie, rechten en filosofie. Daarnaast had de opleiding ook een praktische kant met stages en praktijkopdrachten, waarin ik toen voor mijn gevoel zou kunnen ontdekken wat er echt bij mij past. Om deze redenen heb ik mij in 2019 dan ook ingeschreven bij de opleiding Social Work aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Wat waren je ervaringen op het hbo?

Mijn ervaringen op het hbo waren over het algemeen positief. Er was veel persoonlijk contact en begeleiding voor de studenten op het gebied van de studie en op het gebied van zelfontplooiing. Docenten spoorde je aan om sociale impact te maken door middel van stages en vrijwilligerswerk, waarbij je de theorie en praktische oefeningen die je aangeleerd kreeg in de lessen kon toepassen. Daarnaast was er een gezellige campus met veel ruimte voor gezelligheid en ontspanning.

Waarom heb je uiteindelijk de keuze gemaakt om naar de universiteit te gaan?

Tijdens de hoorcolleges bij Social Work ontdekte ik dat ik het onderzoek achter de verscheidene besproken onderwerpen erg interessant vond. Ik wilde zelf leren hoe je onderzoek moest doen, en de universiteit bood mij deze kans. Daarnaast vroegen meerdere banen die mij interessant leken ook om een academische vooropleiding, en had de Radboud Universiteit een fijne uitstraling. In 2020 heb ik mij dan ook ingeschreven voor de bachelor Geschiedenis.

Wat zijn je ervaringen op de universiteit?

Ook mijn ervaringen op de universiteit zijn over het algemeen positief! Docenten begeleiden je goed bij het aanleren van nieuwe academische (onderzoeks)vaardigheden, en hebben daarnaast een grote mate aan kennis over hun specialiteit. Je leert de diepgang op te zoeken over bepaalde onderwerpen door hier colleges over te volgen, maar ook door zelf onderzoek te doen. Tijdens het uitvoeren van een onderzoek word je ook begeleid door een docent. Daarnaast is de sfeer op de universiteit is goed, en zijn er mensen voor je om je te helpen wanneer het even niet goed gaat. Ik heb op de universiteit dan ook vele nieuwe leuke ervaringen opgedaan wat betreft studeren, onderzoek, maar natuurlijk ook het studentenleven!

Heb je een gouden tip voor de keuze tussen het hbo en de universiteit?

Als je interesse hebt in het doen van onderzoek, is de universiteit uiteraard de plek waar je moet zijn. Daarnaast is een universiteit ook een plek om brede kennis te vergaren, waar een hogeschool je vaak al opleidt tot een specifiek beroep. Maar, als je juist die opleiding tot een specifiek beroep wil, met een meer praktische invulling van je opleiding, ben je bij een hogeschool op de juiste plek.

Daarnaast zal ik vooral kijken naar je interesses en welke opleiding hierbij past, of dit nou op de universiteit of het hbo is. Beide onderwijsinstituten hebben kwalitatief goede opleidingen waar je echt wat mee kan. Indien je al weet wat voor beroep je later wil uitvoeren, kan je natuurlijk kiezen op basis van welke vooropleiding hiervoor gevraagd wordt.