Een dag in het leven van een Lab Technicus / Research Engineer – Uriel Plönes

Portretfoto van Uriel Plönes
De waardering die je hier terugkrijgt voor je werk, daar doe ik het voor!
Naam
Uriel Plönes
Huidige functie
Lab Technicus / Research Engineer

Uriel Plönes is werkzaam als lab technicus bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour. Hij haalde op latere leeftijd zijn hbo-diploma en deed bij het Donders Institute zijn afstudeerdopdracht. Sindsdien is hij niet meer weg te denken uit de labs. Maar wat houdt zijn baan precies in en waarom koos Uriel ervoor om nog laat in zijn carrière bij de Radboud Universiteit te gaan werken? Je leest het in een dag in het leven als lab technicus.

Wat houdt jouw werk in? 

‘Ik bied ondersteuning op technisch vlak aan de onderzoekers die bij het Donders Institute werken. Er wordt hier namelijk baanbrekend hersenonderzoek gedaan en met dit werk maak je dat onderzoek mogelijk. Als onderzoekers bijvoorbeeld specifieke technische hulp nodig hebben bij hun onderzoek, dan kloppen ze bij mijn kantoor aan. Figuurlijk dan, want mijn deur is eigenlijk altijd open! Samen kijken we wat er nodig is en dan ga ik aan de slag met het bedenken van een oplossing. Zo heb ik bijvoorbeeld een speciaal mengpaneel gemaakt waarmee onderzoekers auditieve stimuli in onze labs via een web-interface kunnen besturen. Zoiets bestond nog niet, dus heb ik het zelf ontwikkeld! De onderzoekers waren er erg blij mee én het heeft bijgedragen aan een succesvol onderzoek. Dat vind ik mooi en maakt me trots.’  

We hebben hier een inspirerende en dynamische werkomgeving, waar iedereen van elkaar kan leren om verder te komen in zowel onderzoek als je eigen carrière.

Wat is het uitdagendste in jouw functie?  

‘Mijn functie is ontzettend veelzijdig en dat maakt het werk zowel leuk als uitdagend. Het is telkens een verrassing met welke vragen onderzoekers bij mij komen en met welke onderzoeken ik me bezig mag houden. Zo kan het gaan om een complex stukje software waar een scriptje voor moet worden geschreven, maar ook een stevige tafel voor een installatie die een specifieke hoogte moet hebben en amper mag wiebelen.  

Uriel Plönes bezig met een microcontroller

Ik moet in mijn functie dus over een brede technische kennis beschikken. Ik werk namelijk met hout, ik soldeer, ik programmeer en ik ontwerp. Dit doe ik met elektronica, mechanica, software… Noem maar op! Veel van deze kennis heb ik hier tijdens mijn carrière opgedaan en kan ik thuis ook weer toepassen. Zo ga ik thuis bijvoorbeeld ook graag aan de slag met de Raspberry Pi en werk ik met dezelfde software en hardware aan mijn eigen bouwprojecten thuis. Het is misschien cliché, maar ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt en andersom. ‘ 

Met dit werk maak je baanbrekend onderzoek mogelijk.

Waarom heb je ervoor gekozen om hier te gaan werken?  

‘Ik heb nog op latere leeftijd mijn hbo-diploma gehaald en hier mijn afstudeeropdracht gedaan. Daarna ben ik nooit meer weggegaan. In eerste instantie vind ik de technische uitdagingen leuk en divers. Daarnaast zorgen de interessante onderzoeken voor maatschappelijke relevantie in mijn werk. Je bouwt een band op met de onderzoekers en ik vind het leuk om geïnformeerd te worden over hun onderzoeksresultaten. Als het onderzoek naar tevredenheid is afgerond, mede door mijn technische ondersteuning, komen ze als bedankje wel eens langs met wat lekkers of een kaartje. De waardering die je hier terugkrijgt voor je werk, daar doe ik het voor!

Wat ik ook fijn vind is de verantwoordelijkheid die ik in mijn werk kan nemen. Ik werk in hoge mate zelfstandig en er is ruimte om zelf te bepalen hoe ik iets oppak. Uiteraard heb ik altijd mijn collega's om op terug te vallen en mee te sparren.  Ik heb ook in het bedrijfsleven gewerkt waar veel meer hiërarchie is. Een baas gaat je dan vertellen wat je moet doen en het liefst was het gisteren nog klaar! Natuurlijk is hier ook sturing, maar het voelt meer als begeleiding. Een mooi voorbeeld van de vrijheid die ik heb zijn de werktijden en werkindeling. Hier heb ik zelf deels inspraak in.’ 

Wat maakt de Radboud Universiteit voor jou een bijzondere werkgever? 

‘De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn op de Radboud Universiteit erg goed geregeld. Zeker vergeleken met de commerciële sector heb je hier bijvoorbeeld ontzettend veel vrije dagen. Er zijn daarnaast genoeg doorgroeiperspectieven en mogelijkheden om aan een mooie carrière te werken met leuke collega’s. Mijn collega Miranda bijvoorbeeld! Zij is onze lab coördinator. Samen zijn we een goed team; zij doet het management gedeelte en ik ben meer hands-on met techniek bezig. 

Wat ik ook fijn vind is de verantwoordelijkheid die ik in mijn werk kan nemen. Ik werk in hoge mate zelfstandig en er is ruimte om zelf te bepalen hoe ik iets oppak. Uiteraard heb ik altijd mijn collega's om op terug te vallen en mee te sparren.

Verder is de universiteit vooral door de context van wetenschap een mooie plek voor talent dat zich verder wil ontwikkelen. Je krijgt hier namelijk te maken met allerlei verschillende, technisch uitdagende apparatuur en infrastructuur die nodig is om baanbrekend onderzoek mogelijk te maken. We hebben hier bijvoorbeeld een echt MRI lab, dat zie je niet zo snel ergens anders! Daarnaast is er veel ruimte voor zelfontplooiing en verdieping binnen deze functie. Ontwikkeling wordt hier namelijk erg gestimuleerd. Wil je iets nieuws leren of jezelf specialiseren in een bepaalde techniek, dan zijn de mogelijkheden hiervoor beschikbaar. We hebben hier dan ook een inspirerende en dynamische werkomgeving, waar iedereen van elkaar kan leren om verder te komen in zowel onderzoek als je eigen carrière. Ik kan ook niet wachten om al mijn kennis en ervaring te delen met een nieuwe collega en samen te kunnen sparren!’ 

Ben jij door het lezen nieuwsgierig geworden of de rol als lab technicus bij de Radboud Universiteit een mooie volgende stap voor jou kan zijn? Bekijk dan de actuele vacature in het team van Uriel. 

Bekijk de vacature

Lijkt dit je leuk maar is solliciteren nog een stapje te ver? Of heb je nog vragen of twijfels? Neem dan laagdrempelig contact op met Erik van den Boogert, leidinggevende van Uriel, om eventuele vragen of twijfels waar je nog mee zit te bespreken op informele wijze. Of zou je eerst graag een dagje meelopen om te kijken of dit bij jou past? Neem dan ook contact op met Erik, dan bespreekt hij je situatie en bepaalt samen met jou of een dagje meelopen mogelijk is.  

erik.vandenboogert [at] donders.ru.nl (Neem contact op met Erik)class="btn btn--secondary"