Een dag in het leven van een Linux DevOps Engineer – Simon Oosthoek

Een portret van Simon Oosthoek
Je beheert hier niet alleen back-upservers, maar ook rekenclusters voor onderzoek naar zwarte gaten.
Naam
Simon Oosthoek
Huidige functie
Linux DevOps Engineer

Als Linux DevOps Engineer bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) ontwikkelt en beheert Simon techniek in dienst van onderwijs en onderzoek. Hij legt je uit wat zijn betekenisvolle functie betekent, vraagt en oplevert.

Wat houdt het in om Linux DevOps Engineer bij de Radboud Universiteit te zijn?

‘Als Linux DevOps Engineer zet ik samen met mijn collega’s technische apparatuur in elkaar om wetenschappers, docenten en andere medewerkers van de bètafaculteit te ondersteunen in hun werk. Daarnaast houden we deze techniek dag en nacht draaiende. We ontwikkelen en beheren niet alleen maar licentie- en back-upservers, maar ook rekenclusters voor onderzoek naar zwarte gaten en servers voor interactieve notebooks in het onderwijs. Zo loopt ons werk als een rode draad door de hele faculteit.

Soms ben ik bezig met het oplossen van storingen en het andere moment maak ik scripts om zaken te automatiseren. Het geeft me een goed gevoel dat ik er mede voor zorg dat onderzoekers geen kostbare tijd kwijt zijn aan het opzetten van complexe IT-systemen. In plaats daarvan kunnen ze zich vol richten op het onderzoek en leveren wij de kennis en kunde voor passende IT-oplossingen.

De universiteit is voor mij een fijne plek om als IT’er te werken door de link met de wetenschap. Een onderzoeker moet doorvragen en nieuwsgierig zijn, maar wij als ontwikkelaars ook. Deze onderzoekende houding delen we als collega’s, waardoor we op nieuwe manieren naar problemen kunnen kijken en zo innovatieve oplossingen bedenken. Daarnaast werken we met Linux als besturingssysteem op servers en desktops en gebruiken we vrijwel uitsluitend open source software in de door ons beheerde diensten. Deze manier van werken vind ik prettig en goed passen bij de universiteit door de parallellen met open science: wetenschappelijke inzichten die toegankelijk zijn voor iedereen.’

Wat maakt jouw werk uitdagend en interessant?

Een persoon loopt Computer en Communicatiezaken in

‘Wat onze afdeling Computer en Communicatiezaken (C&CZ) uniek maakt is dat iedereen binnen kan lopen met vragen. Zo staan we constant in direct contact met onderzoekers, docenten en studenten. We rouleren de taak om op de mail te letten en vragen vanuit de faculteit te beantwoorden. De vragen variëren van accounts die het niet meer doen naar een docent die graag JupyterHub wil gaan gebruiken in zijn cursussen. Als Linux DevOps Engineer moet je dus op allerlei niveaus kunnen meedenken en word je echt uitgedaagd. Dit maakt mijn werk uniek en interessant, omdat het niet voorspelbaar is wat er aankomt. Het directe contact met docenten, onderzoekers en studenten zorgt voor een sneller en beter eindproduct dat aansluit bij hun behoeften. Doordat deze werkwijze goed bij mij past, geeft elke opdracht me een voldaan gevoel.

Binnen de afdeling hebben we veel vrijheid om onze werkverdeling en prioriteiten te bepalen. Projecten verdelen we onder collega’s op basis van affiniteit en interesse. Zo kun je je geleidelijk specialiseren in een bepaalde hoek waar je interesses liggen en doe je wat je echt leuk vindt. Ook zijn er mogelijkheden om je te ontwikkelen door cursussen of opleidingen te volgen. De vrijheid, interessante projecten en vele ontwikkelingsmogelijkheden zorgen voor constante uitdaging en plezier in mijn werk.’

Hoe zou je de werkomgeving omschrijven?  

‘De goede werk-privébalans bij de Radboud Universiteit is voor mij zeker een pre. Er is veel flexibiliteit waardoor je bijvoorbeeld tijd voor je gezin gemakkelijk kunt combineren met je werk. Ook vind ik het fijn dat de nadruk ligt op het leveren van kwalitatief goed werk in plaats van snel werk. Want als je iets goed achterlaat, zorgt het voor minder problemen in de toekomst. Daardoor geeft deze werkwijze me veel rust.

Als Linux DevOps Engineer werk je veel solistisch, maar er staan altijd collega’s paraat waarmee je kunt sparren. Op de afdeling zitten we met allerlei disciplines bij elkaar, waardoor je gemakkelijk contacten legt en om hulp kunt vragen. Daardoor heb ik nooit het gevoel dat ik ergens alleen voor sta. Verder is de campus voor mij een unieke werkplek. Ik kan lekker naar buiten in de pauze door de groene omgeving en de studenten zorgen voor veel bedrijvigheid. Doordat je met wetenschappers, docenten en studenten hetzelfde gebouw deelt, zie je meteen voor wie je je werk doet.’

Meer weten?

Ben jij door het lezen nieuwsgierig geworden of de rol als Linux DevOps Engineer een mooie volgende stap voor jou kan zijn? Wil jij met jouw IT-kennis systemen ontwikkelen en beheren die onderzoek en onderwijs van hoge kwaliteit mogelijk maken? Bekijk dan de actuele vacature in het team van Simon.

Actuele vacature voor Linux DevOps Engineer

Is solliciteren nog een stap te ver of twijfel je of dit jouw volgende uitdaging is? Neem dan gerust informeel contact op met Bjorn, hoofd ICT bij de bètafaculteit via bjorn.bellink [at] ru.nl met vragen over de rol of vacature. Vermeld hierbij je huidige werksituatie, je telefoonnummer en wanneer je goed bereikbaar bent. Bjorn neemt dan contact met je op om je vragen informeel te bespreken. 

bjorn.bellink [at] ru.nl (Neem contact op met Bjorn)