Een dag in het leven van een recruitment marketing coördinator – Sterre Jacobs

Sterre Jacobs
Je hebt hier de vrijheid om dingen uit te proberen en met je eigen ideeën echt het verschil te maken.
Naam
Sterre Jacobs
Huidige functie
Recruitment marketing coördinator

Sterre werkt nu anderhalf jaar als recruitment marketing coördinator aan de Radboud Universiteit. In deze functie coördineer en begeleid je vacatures die lastig in te vullen zijn. Ben je benieuwd wat deze betekenisvolle baan betekent, vraagt en oplevert? Lees dan snel door!

Waar houdt de afdeling recruitment zich mee bezig?

‘Als centrale afdeling ondersteunen we de werving en communicatie rondom alle vacatures binnen de Radboud Universiteit. In eerste instantie plaatsen we een vacature ‘gewoon’ op onze website met een aantal standaard doorplaatsingen op websites als LinkedIn of Academic Transfer. Dit proces loopt erg soepel en tot een jaar terug werden de meeste vacatures op deze manier ingevuld.

De laatste jaren is er echter een steeds krappere arbeidsmarkt, waardoor het voor sommige vacatures een uitdaging is om ze ingevuld te krijgen met het juiste talent. Dat is de reden waarom ik hier samen met een recruitment specialist gestart ben. Naast het normale proces waarbij we de vacature online plaatsen en de reacties afwachten, zijn we begonnen met aanvullende recruitment. Hierbij kijken we naar vacatures die door het normale post & pray-proces niet worden ingevuld. Door de juiste doelgroep te bereiken en aan te spreken, proberen we deze vacatures toch vervuld te krijgen.’

Wat is jouw rol als recruitment marketing coördinator hierin?

‘Ik coördineer en begeleid verschillende aanvullende recruitmentprojecten van A tot Z. Eerst ga ik samen met de betrokken vacaturehouder en HR-adviseur in gesprek om een beter beeld te krijgen van het vraagstuk. Wie is de doelgroep? Waarom zou die doelgroep in deze functie willen werken? En hoe krijgen we die boodschap bij de doelgroep? Samen maken we een plan van aanpak met passende recruitmentmarketing acties. Vervolgens zet ik alle acties in gang; van het laten produceren van aanvullende vacaturecontent door een collega van de afdeling marketing & communicatie en het kiezen van aansprekende foto’s tot het selecteren van passende kanalen om de boodschap te verspreiden.

Twee vrouwen zitten op een bankje te overleggen met de 'Radboud' letters in de achtergrond.

Verder ben ik de contactpersoon tussen alle partijen: de vacaturehouder en de HR-adviseur, maar ook externe partijen die bijvoorbeeld campagnecontent maken of mediacampagnes uitzetten. Je bent als een spin in het web die alles in de gaten houdt en controleert of het nog volgens planning loopt. Als een campagne eenmaal loopt, analyseer ik in Google Analytics de data. Wat loopt goed en waar valt nog iets te tweaken? Na afloop maak ik een overzicht van de data om te illustreren waar bezoekers vandaan komen. Zo krijgen we inzicht in welke kanalen goed hebben gewerkt en welke juist minder, ook om daarvan te leren voor toekomstige campagnes.

Als dankzij een van onze campagnes uiteindelijk tóch die hoogleraar wordt gevonden, heb je het gevoel dat je een steentje bijdraagt aan de samenleving.

In mijn werk is het belangrijk om het overzicht te bewaren op alle verschillende projecten die er lopen. Elke dag prioriteer ik, bekijk met een helikopterview waar we in elk traject zitten en waar er nog iets moet gebeuren. Er lopen soms wel meer dan tien projecten tegelijk; bij de ene zijn we bezig met interviews, bij de andere worden beeldbanners gemaakt en bij weer een ander moet de doelgroepanalyse nog beginnen. Ook moet je altijd secuur blijven werken, elk detail moet kloppen. Wanneer de links bij een social media campagne bijvoorbeeld niet kloppen, werkt de campagne niet of kunnen we het resultaat niet meten. Je moet er dus ook wel van houden om soms tot in klein detail dingen te controleren en wijzigen waar nodig.’

Wat maakt jouw werk interessant en uitdagend?

‘Voornamelijk de afwisseling. Er zijn zoveel verschillende projecten waarbij je steeds anders te werk moet gaan, en dus ook verschillende acties voor moet uitvoeren. De ene keer werf je een horecamedewerker, de andere keer een hoogleraar. De vrijheid in dit werk bevalt me ook. Ik mag zelf uitproberen wat ik denk dat werkt en wat ik interessant vind om te doen. Je leert daar erg veel van. Toen ik hier binnenkwam had ik geen idee van alle mogelijkheden die er binnen recruitment zijn, en nu ontwikkel ik mezelf stap voor stap tot een allround recruitment specialist.

Binnen onze afdeling is de sfeer heel informeel. Iedereen staat klaar voor elkaar en ik voel me echt ondersteund.

Je doet er hier echt toe en met mijn werk draag ik indirect bij aan kwalitatief goed onderzoek en onderwijs. Als dankzij een van onze campagnes uiteindelijk tóch die hoogleraar wordt gevonden, heb je het gevoel dat je een steentje bijdraagt aan de samenleving. Ik kom uit de commerciële wereld en daar miste ik soms mijn toegevoegde waarde, terwijl ik hier het gevoel heb dat ik impact maak. De dankbaarheid en het enthousiasme bij vacaturehouders en HR-adviseurs maken het werk het ook zeker waard; ze zijn vaak erg blij met onze inzet en met het feit dat er überhaupt iets gebeurt op het vlak van recruitment, naast de post & pray-aanpak.

Overigens eindigt het niet altijd met een succes. In zo’n krappe arbeidsmarkt zijn er ook projecten waar onze standaard recruitmentmarketing acties niet het gewenste resultaat opleveren. Naast een leermoment, is het ook een uitdaging om na te denken over andere mogelijkheden om deze vacature toch ingevuld te krijgen. Daar komt mijn collega de recruitment specialist in beeld, om voor een aanpak te zorgen met nog meer maatwerk.’

Hoe zou je de werkomgeving beschrijven?

‘Binnen onze afdeling is de sfeer heel informeel. Iedereen staat klaar voor elkaar en ik voel me echt ondersteund. Als je bijvoorbeeld een dagje vrij wilt nemen, is dat geen probleem. Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden om mezelf te blijven ontwikkelen.

Het contact met vacaturehouders van de verschillende faculteiten en afdelingen verloopt ook soepel, al is de een meegaander dan de ander. Vooraf zijn vacaturehouders soms sceptisch en krijgen we opmerkingen zoals: ‘Waarom die aanvullende recruitment?  Vroeger lukte het toch ook met alleen de vacature online plaatsen?’ We zijn één van de eerste universiteiten die op deze manier met recruitmentmarketing bezig zijn, dus het is niet gek dat ze onze aanpak niet gewend zijn. Het is dan ook de uitdaging om ze toch mee te krijgen en onze effectiviteit aan te tonen, mede dankzij data. Achteraf zijn vacaturehouders toch enthousiast als hun vacature is ingevuld met een kwalitatief goed kandidaat. Die reacties maken het werk ook extra leuk.’

Ben jij door het lezen nieuwsgierig geworden of de rol als recruitment marketing coördinator bij de Radboud Universiteit een mooie volgende stap voor jou kan zijn? Wil je meehelpen om professionals te werven voor banen die ertoe doen? Bekijk dan de actuele vacature in het team van Sterre.

Bekijk de vacature

Is solliciteren nog een stap te ver of twijfel je of dit jouw volgende uitdaging is? Benader dan gerust Sterre via LinkedIn of sterre.jacobs [at] ru.nl met je vragen over de rol of vacature. Vermeld hierbij je huidige werksituatie, je telefoonnummer en wanneer je goed bereikbaar bent.

sterre.jacobs [at] ru.nl (Neem contact op met Sterre)class="btn btn--secondary"

Wil je meer inhoudelijke informatie over onze recruitment aanpak? Lees dan het artikel dat Sterre's collega Niels hierover heeft geschreven. 

Lees meer