Impact maken als universitair hoofddocent Belastingrecht

Harm van den Broek is universitair hoofddocent belastingrecht (UHD) aan de Radboud Universiteit. Met zijn uitgebreide ervaring en inzet heeft hij een significante bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de vaksectie. In dit interview vertelt Harm over de verschillende aspecten van zijn werk en betrokkenheid bij de vaksectie. Benieuwd waarom hij deze functie en het wonen en werken in de omgeving Nijmegen aan iedereen zou aanraden?

Als enige UHD binnen de vaksectie ervaar ik veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Ik maak hierdoor écht impact op de ontwikkeling van de vaksectie, onze studenten én mijn academische loopbaan.

Harm met studenten

Hoe ziet de huidige vaksectie eruit?  

'De huidige vaksectie bestaat uit drie fulltime wetenschappelijke medewerkers en een managementassistent. Daarnaast maken er ook vijftien parttime medewerkers, experts uit de praktijk zoals belastingadviseurs, belastinginspecteurs en bedrijfsfiscalisten, deel uit van de vaksectie. Deze professionals dragen één of twee dagen per week bij aan het onderwijs, waarbij ze hun praktijkervaring delen met de studenten. Met al deze expertises in huis zijn we een erg sterk, hecht en vooral ook gezellig team. Samen creëren we een thuis voor de studenten en leiden we zo de fiscalisten van de toekomst op!  

We komen vaak samen om gezellig te lunchen of om dingen te bespreken, zowel vakinhoudelijk als privé. We zoeken elkaar graag op en schrijven ook samen wetenschappelijke artikelen.  

Door de overstap naar de academische wereld kon ik mij meer op de inhoud én een goede work-life balance richten. Standaard 60 uur werken en nog golfen met klanten in de avonduren was niets voor mij.

De eenjarige fiscale masteropleiding is relatief klein, met gemiddeld zo'n 40 studenten per jaar, maar we behalen opmerkelijke resultaten. We hebben de afgelopen 6-7 jaar drie keer de nationale NOB/LOF-masterscriptieprijs gewonnen, zelfs in concurrentie met studenten met een fiscale bachelor én masteropleiding. Daar ben ik trots op. Bovendien zijn we in 2022 als eerste geëindigd in de Nationale Studenten Enquête, nadat we in 2019 al gedeeld eerste waren. 

Door de kleinschaligheid van de opleiding heb ik leuk en persoonlijk contact met de studenten. Vooral bij het begeleiden van scripties leer je iemand kennen. Het is geweldig om te zien hoe ze zowel professioneel als persoonlijk groeien. Ik heb nog steeds veel contact met oud-studenten en ontvang soms zelfs geboortekaartjes.'  

Hoe voelt het om als enige UHD binnen de vaksectie te werken?  

Harm in gesprek met studente

'Als enige UHD binnen de vaksectie ervaar ik veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Ik maak hierdoor écht impact op de ontwikkeling van de vaksectie, onze studenten én mijn academische loopbaan. Bij een andere universiteit ben je misschien ‘één van de tien’ universitair hoofddocenten. Dan kan je zelfstandig toch minder impact maken dan bij onze kleinere vaksectie. Ook interessant is het dat je daarom als UHD1 wordt ingeschaald, in plaats van UHD2. Het is natuurlijk ook een mooie laatste stap voor een toekomstig hoogleraarschap.  

Daarnaast heb ik in deze functie veel ruimte om mijn creativiteit en ondernemerschap toe te passen. Daar krijg ik echt energie van. Ondanks dat ik een soort vrije rol heb binnen de vakgroep, betekent dit niet dat ik alles op eigen houtje moet doen. Ik ben samen met de hoogleraar eindverantwoordelijk, maar ik sta er zeker niet alleen voor en pak dingen juist graag samen met het team op.'  

Hoe pak jij het vormgeven van het studieprogramma aan?  

'Ik heb een actieve rol bij het opzetten en verbeteren van het onderwijsprogramma. Samen met mijn collega’s brainstormen we over hoe we het programma up-to-date kunnen houden en de opleiding kunnen verbeteren waar nodig.  

Deze samenwerking biedt de mogelijkheid om verschillende perspectieven en ideeën in overweging te nemen. We maken hierbij ook regelmatig gebruik van de feedback van onze studenten. Zo was er in een eerder semester aangegeven dat de zware tentamens te veel geconcentreerd waren in een bepaalde periode. We hebben daarna gekeken naar een betere spreiding. 

Van het vormgeven van het studieprogramma leer ik zelf ook veel. Ik voel mij in basis namelijk nog steeds vooral jurist, het onderwijskundige gedeelte heb ik mijzelf pas later eigen gemaakt. Mede dankzij een cursus ‘onderwijskundig leiderschap’, die ik vanuit de universiteit kon volgen. Zo kon ik mijzelf ook binnen de universiteit blijven ontwikkelen.'

In deze functie ben ik dan wel samen met de hoogleraar eindverantwoordelijk, maar ik sta er zeker niet alleen voor en pak dingen graag samen met het team op. 

 

Wat doe je naast onderzoek en onderwijs nog meer?  

'Ik ben twee jaar als enige jurist lid geweest van de universitaire ondernemingsraad. Daar hield ik mij bezig met bestuurlijke taken zoals vergroening van de campus, nieuwbouw en personeelsbeleid.  

Daarnaast heb ik acht jaar deel uitgemaakt van de examencommissie, ook een typische taak voor een UHD. Hierbij waarborgde ik de kwaliteit van tentamens, scripties en studieprogramma's. We organiseerden een uitwisseling met de Universiteit van Groningen om elkaars masterscripties te beoordelen. Zo hielpen we elkaar met het verbeteren van de kwaliteit. 

Hoewel de ervaringen in de examencommissie en ondernemingsraad nieuw voor me waren, vond ik het erg leuk om te doen! Het verbreedt echt je perspectief, zowel binnen als buiten het vakgebied.' 

Wat is de reden dat jij hier bent gaan werken en nog steeds bent?

Foto van Harm van den Broek

'Voor ik bij de universiteit kwam werkte ik bij het ministerie van Financiën en daarna bij een belastingadvieskantoor. Ik merkte dat ik de inhoudelijke kant van het werk leuker vond dan de commerciële aspecten, die lagen mij gewoon niet zo. Daarnaast had ik ook al enkele wetenschappelijke artikelen geschreven tijdens mijn tijd bij het advieskantoor, wat ik erg leuk vond.  

De overstap naar de academische wereld bood mij de mogelijkheid om mij meer op de inhoud te richten en daarbij een gezonde werk-privé balans te realiseren. Standaard 60 uur werken in de week en daarna nog ‘verplicht’ moeten golfen met een klant of partner in de avonduren was namelijk niets voor mij. Nu heb ik meer tijd en vrijheid om van het leven te genieten en voor andere relevante nevenactiviteiten naast mijn werk.  

Het leven in Nijmegen is voor mij ook een belangrijke factor. Na een lange tijd in Eindhoven te hebben gewoond was het voor mij heerlijk weer terug te keren naar mijn geboortestad Nijmegen. Ik kreeg hier een eigen kantoor in een mooi nieuw gebouw, met veel groen eromheen. Deze omgeving is echt prachtig. Mensen zijn hier relaxt en progressief, de rust en de natuur is om de hoek en toch biedt deze bruisende studentenstad meer dan genoeg om te beleven! Het is niet voor niets dat steeds meer Randstedelingen naar deze regio trekken. De prachtige groene omgeving van de stad voelt echt als een vakantieresort.’

Benieuwd geworden naar deze functie?

Heeft dit verhaal van Harm interesse bij je gewekt? Wil je graag meer weten of informeel contact met Harm over de functie als UHD Belastingrecht? Vul dan onderstaand formulier in of stuur een connectieverzoek naar Harm via LinkedIn.   

Of ben je benieuwd naar de actuele vacature voor Universitair Hoofddocent Belastingrecht?  

Bekijk de vacature 

Contactformulier

Vul onderstaand je gegevens in zodat Harm weet hoe je te bereiken. Harm neemt daarna zo snel mogelijk contact met je op.

* Verplicht veld