De HR-ambitie over leren en ontwikkelen op de Radboud Universiteit

Portretfoto van Annemiek Roest
De uitdaging is om leerinterventies zo te ontwerpen en te organiseren dat ze aansluiten op behoeftes én bijdragen aan nieuw gedrag in de praktijk.
Naam
Annemiek Roest
Huidige functie
Manager Strategie, Beleid en Ontwikkeling

Leren en ontwikkelen verdient een belangrijke plek in iedere organisatie, en dat is bij de Radboud Universiteit niet anders. Om de strategische HR-ambities van de universiteit te realiseren, is er organisatieontwikkeling nodig. Daarom is de afdeling Strategie, Beleid en Ontwikkeling (SBO) aan het uitbreiden om deze ontwikkeling nog beter te ondersteunen. Annemiek Roest staat aan het roer van deze afdeling en vertelt meer over de huidige uitdagingen, aan welke maatschappelijk relevante vraagstukken ze samen met haar collega's werkt en waarom ze heeft gekozen om zes maanden geleden bij de Radboud Universiteit te starten.

Waar houdt de afdeling Strategie, Beleid en Ontwikkeling (SBO) zich mee bezig?

‘Als afdeling SBO anticiperen we op actuele ontwikkelvraagstukken en -behoeftes in de organisatie. Dit vraagt om snel schakelen, inlevingsvermogen, creativiteit en slagkracht. Tegelijkertijd werken we aan strategische thema’s waarvoor we beleidskaders en passende interventies ontwikkelen. Zo komen we van papier naar praktijk. Denk bijvoorbeeld aan het thema sociale veiligheid. Inhoudelijke experts en HR-beleidsadviseurs hebben vorig jaar een gedragscode voor medewerkers opgesteld. Maar alleen een geschreven stuk gaat er niet voor zorgen dat medewerkers zich hiernaar gedragen. Daarom zijn we ons team aan het uitbreiden om deze vertaalslag nog beter te kunnen maken.’

Ik hou van impact maken en geloof in multidisciplinair samenwerken. Ik ben blij dat het hier wordt aangemoedigd om met collega’s uit de hele organisatie te werken aan belangrijke thema’s.

Welke vraagstukken rondom leren en ontwikkelen spelen er momenteel?  

‘Binnen de Radboud Universiteit zijn er drie HR-speerpunten geformuleerd: leiderschap, sociale veiligheid en erkennen en waarderen. Deze thema’s vormen de kern van onze veranderagenda de komende jaren. Om deze veranderingen te stimuleren en faciliteren, wil SBO verschillende leer- en ontwikkelinterventies opzetten. Voor sociale veiligheid werken we bijvoorbeeld aan een module voor leidinggevenden die ze helpt beter om te gaan met dit onderwerp. Daarnaast zijn we bezig om HR-adviseurs, die vaak bij dergelijke vraagstukken worden ingeschakeld, te ondersteunen en ontwikkelen.

De uitdaging is om interventies zo te ontwerpen en te organiseren dat ze aansluiten op behoeftes én bijdragen aan nieuw gedrag in de praktijk. Deze interventies gaan verder dan het versterken van individuele vaardigheden; we zijn bezig met het veranderen van de organisatiecultuur en de manier van werken, en zo ook met organisatieontwikkeling. We zoeken altijd naar een pragmatische oplossing die snel effect heeft. Tegelijkertijd werken we aan een duurzame uitkomst op de lange termijn en verwerken we deze oplossing in bijvoorbeeld beleidskaders en HR-instrumenten.

Daarnaast wordt impactmeting steeds belangrijker binnen HR-beleid: is het beleid voldoende vertaald naar het (dagelijkse) werk en gedrag van onze medewerkers? En leidt dit tot het gewenste effect én tot realisatie van onze ambities als universiteit? Als de voortgang of impact van het beleid achterblijft, kan dit leiden tot aanpassing van het beleid en/of tot nieuwe, aanvullende ontwikkelinterventies. En zo is de cirkel rond.’

Hoe werken jullie aan deze vraagstukken?

‘Bepaalde universiteitsbrede uitdagingen vragen steeds vaker om een integrale aanpak op het gebied van gedrag, cultuur en leiderschap. Door slimme interventies te bedenken, bijvoorbeeld door vaardigheden te ontwikkelen rond het voeren van goede gesprekken binnen teams, werken we aan meerdere thema’s tegelijk.

Als SBO zijn we er voor alle medewerkers van de Radboud Universiteit, van het college van bestuur tot medewerkers van Professional Services. Zo ontwikkelen we interventies voor de individuele medewerker, teams en de hele organisatie. Om nog meer impact te maken werken we samen met veel verschillende interne en externe partners. Denk aan HR-adviseurs, directeuren, beleidsadviseurs, programmamanagers en vertrouwenspersonen, maar ook externe trainingsbureaus die de interventies voor ons uitvoeren.’

De recente reorganisatie zorgt voor een frisse dynamiek. We nog volop bezig met de ontwikkeling naar één team, met een heldere propositie, waarin we onze verschillende expertises en talenten maximaal kunnen benutten.

Hoe zou je de werkomgeving omschrijven?

Annemiek Roest geeft een presentatie en wijst naar een whiteboard.

‘Zowel de afdeling SBO als de HR-kolom op de universiteit zijn sterk in beweging. Op alle fronten investeren we om nu en in de toekomst een aantrekkelijke werkgever te zijn, waar medewerkers hun talenten kunnen ontwikkelen. Zo bestaat de afdeling SBO pas twaalf maanden in de huidige vorm. Eerst was het team vooral gericht op ontwikkeling van individuele medewerkers. Nu hebben we HR-beleidsadviseurs, learning and development (L&D) adviseurs, campuspsychologen en individuele coaches onder één paraplu. Met 22 medewerkers hebben we een leuke en bevlogen club bij elkaar, met een diversiteit aan gender, achtergrond en leeftijd. Daarnaast zorgt de recente reorganisatie voor een frisse dynamiek. We nog volop bezig met de ontwikkeling naar één team, met een heldere propositie, waarin we onze verschillende expertises en talenten maximaal kunnen benutten.’

We zijn bezig met het veranderen van de organisatiecultuur en daarmee met organisatieontwikkeling.

Waarom werk jij bij de Radboud Universiteit?

‘Ik hou van impact maken en geloof in multidisciplinair samenwerken. Dit zijn aspecten die in het onderwijs en onderzoek belangrijk zijn, maar ook binnen de ondersteunende diensten van de universiteit worden gestimuleerd. Ik ben blij dat het hier wordt aangemoedigd om met collega’s uit de hele organisatie te werken aan belangrijke thema’s. Daarnaast is leren en ontwikkelen één van de kernactiviteiten van een onderwijsinstelling, dus mensen zien het belang van L&D voor medewerkers.

Verder is de Radboud Universiteit een organisatie waar mensen werken omdat ze een maatschappelijke bijdrage willen leveren, wat leidt tot een bevlogen sfeer. Ik vind de groene campus een inspirerende werkplek en de ambitieuze professionals om je heen zorgen voor de uitdaging om jezelf te blijven ontwikkelen en impact te maken binnen de organisatie. Ook zorgen de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals de 41 vakantiedagen en mogelijkheden tot hybride werken voor een goede werk-privébalans.’

Ben jij door het lezen nieuwsgierig geworden of een rol in het team van Annemiek een mooie volgende stap voor jou kan zijn? En wil jij ook bijdragen aan de ontwikkeling van leren en ontwikkelen op de Radboud Universiteit? Bekijk dan de actuele vacature voor strategisch L&D adviseur.

Bekijk de vacature

Is solliciteren nog een stap te ver of twijfel je of dit jouw volgende uitdaging is? Neem dan gerust informeel contact op met Annemiek met vragen over de rol of vacature. Vermeld hierbij je huidige werksituatie, je telefoonnummer en wanneer je goed bereikbaar bent. Annemiek neemt dan contact met je op om je vragen informeel te bespreken.

Neem contact op met Annemiek