Een dag in het leven als HR-adviseur - Myrna & Robbert

Foto van Myrna & Robbert
Als sparringpartner adviseren we leidinggevenden én collega’s, zodat zij zich samen optimaal kunnen inzetten voor maatschappelijk relevant onderzoek en onderwijs.
Naam
Myrna & Robbert
Huidige functie
HR-adviseurs

Myrna en Robbert zijn beiden werkzaam als HR-adviseur op de Radboud Universiteit. Myrna werkt sinds 2021 bij de Faculteit der Managementwetenschappen en Robbert werkt sinds 2020 voor Radboud Services en het Bestuursbureau. Maar wat doet een HR-adviseur bij de universiteit eigenlijk allemaal? Je leest het in een dag in het leven als HR-adviseur.

Wat houdt je functie in?  

Myrna: ‘Als sparringpartner adviseren we leidinggevenden én collega’s binnen een faculteit of eenheid, zodat zij zich samen optimaal kunnen inzetten voor maatschappelijk relevant onderzoek en onderwijs. Zo adviseren we over functioneren, verzuim, planning, werving en selectie. Ik ben ook betrokken bij diverse facultaire en centrale projecten, zoals het onboardingprogramma. 

Omdat we veel met leidinggevenden in gesprek zijn, moet je stevigheid hebben om op niveau mee te kunnen schakelen. De HR-medewerkers in ons team zijn in veel gevallen het eerste aanspreekpunt voor de individuele medewerker, waar de HR-adviseur dat is voor de leidinggevenden. Als HR-adviseurs zetten we erop in om onze adviesrol steeds proactiever in te vullen. Het als HR-adviseur meer strategisch van waarde zijn bij HR-gerelateerde uitdagingen in de organisatie, vraagt geregeld een verandering in de samenwerking met de leidinggevenden. Het is aan ons om hen hierin te inspireren en coachen. De ruimte om met het HR-team te bepalen hoe we de HR-dienstverlening binnen de faculteit vormgeven, vind ik een mooie uitdaging.’ 

Robbert: ‘Wat ik daaraan wil toevoegen is dat we met ons HR-team ook steeds meer bezig zijn met proactief werken, in plaats van reactief. Dus bijvoorbeeld al inspelen op een periode waarin wij als HR verwachten dat veel mensen met pensioen gaan. Hoe zorgen we dat de juiste vervangers al tijdig klaar staan om het stokje zonder problemen over te nemen? Ik verwacht dat data ons daar steeds meer bij kan gaan helpen in de toekomst.’   

Waarom zijn jullie bij de universiteit gaan werken? 

Foto van Myrna Boumans

Robbert: ‘Ik heb hier in het verleden gestudeerd, dus hier aan het werk gaan voelde voor mij direct vertrouwd en echt een beetje als thuiskomen. Ik ben ook gewoon heel trots op onze universiteit en dat ik daar deel van uit mag maken. We maken namelijk écht maatschappelijke impact en communiceren dat sterk naar buiten, vind ik. Iedereen heeft hier als gezamenlijk doel om maatschappelijk van betekenis te zijn, en het is mooi om daar een bijdrage aan te leveren. Dat maakt denk ik ook dat de sfeer hier zo prettig en informeel is.’ 

De ruimte om met het HR-team te bepalen hoe we de HR-dienstverlening binnen de faculteit vormgeven vind ik een mooie uitdaging.

Myrna: ‘De maatschappelijke impact die je hier kan maken, is voor mij ook een hele belangrijke factor geweest om voor de Radboud Universiteit te kiezen. Daarnaast vind ik het prettig dat er hier een gezonde balans is tussen uitdaging in je werk en ruimte voor privé. Daarom kan ik dit werk goed combineren met mijn kinderen bijvoorbeeld.’  

Hoe ziet een dag of week als HR-adviseur eruit? 

Myrna: ‘De dagen verschillen erg van elkaar en dat vind ik juist ook wel lekker. Op maandagen werk ik vaak vanuit huis. Vroeg in de ochtend breng ik dan mijn jongste naar het kinderdagverblijf om vervolgens verderop in de straat naar de gym te gaan. Na een klein uurtje sporten ben ik zo weer thuis en klap ik om 9.00 uur mijn laptop open om mij met hernieuwde energie en focus op het werk te richten. De ruimte om thuis te werken geeft mij veel rust. Ik kan me dan echt focussen op taken en af en toe een wasje tussendoor draaien kan dan prima.  

Op de dagen dat ik op de campus werk, heb ik juist weer veel overleggen. Zowel met mijn directe collega's als de leidinggevenden die ik adviseer. Dit kan een directeur zijn, een hoogleraar of andere leidinggevende. Maar soms sluit ik aan bij een verzuimgesprek of een (dreigend) conflict gesprek.  

In de pauze haal ik graag een frisse neus en een heerlijke ‘haver-cappu’ bij Blommers op onze campus!’  

Foto van Robbert Niessen

Robbert: ‘Ik kan mijn werkdagen ook flexibel indelen tussen thuis en op de campus. Een aantal overleggen zijn structureel en meestal op de campus, zoals ons wekelijkse HR-adviseurs overleg van Radboud Services op de dinsdag, periodieke overleggen met leidinggevenden en overleggen met de HR-medewerker, waar ik intensief mee samenwerk. Daarnaast kan ik veel werk en overleggen zelf inplannen. De laatste tijd zijn we ook veel bezig met ontwikkeling en cursussen. Een externe partij heeft bijvoorbeeld al een paar keer een teamontwikkelingssessie gegeven en we worden gestimuleerd om cursussen of opleidingen te volgen. Dat geeft mooi weer hoeveel kansen er hier zijn om je verder te ontwikkelen. Wat ook wel leuk is, is dat we iedere zes weken ‘knowledge bites’ hebben. Dan komen we met de hele HR-kolom van de universiteit samen en delen we in korte informatieve sessies kennis met elkaar over relevante HR-ontwikkelingen binnen én buiten de universiteit. Uiteraard sluiten we altijd af met een gezellige borrel. Daarnaast hebben we binnen Radboud Services een hecht HR-team, waar we regelmatig samen mee lunchen of wandelen in de pauze en ons volgende teamuitje staat binnenkort ook alweer gepland!’  

Iedereen heeft hier als gezamenlijk doel om maatschappelijke impact te maken, en het is mooi om daar een bijdrage aan te leveren. 

Ben jij door het lezen nieuwsgierig geworden of de rol als HR-adviseur bij de Radboud Universiteit een mooie volgende stap voor jou is? 

Bekijk de actuele vacatures binnen HR