‘Gebouwautomatisering is een belangrijke geavanceerde technologie die ons in staat stelt om de prestaties van onze universitaire gebouwen te meten en waar nodig te optimaliseren. Door middel van geïntegreerde systemen en software van bijvoorbeeld Siemens kunnen we diverse aspecten van onze smart-gebouwen op de campus beheren en controleren, zoals de HVAC (heating, ventilation and air-conditioning), verlichting, beveiliging en toegangscontrole.
Met gebouwbeheerplatformen als Desigo CC hebben we meer grip op alle factoren en besparen we kosten, verbeteren we energie-efficiëntie en verminderen we onze ecologische voetafdruk. Wij spelen hier echt op ‘Champions League-niveau' op de technieken en gebouwen die we op de campus realiseren én beheren.
Met zo’n 45 panden (op 1 vierkante kilometer) in ons vastgoedportfolio, met allemaal eigen functies en dus behoeften, hebben we een enorme verantwoordelijkheid en uitdaging.
Buiten dat gebouwautomatisering resulteert in een veilige en aangename omgeving voor onze studenten, docenten en bezoekers, is het voor ons als universiteit belangrijk om aan de buitenwereld te laten zien dat we ook doen waar we voor staan: verduurzamen. Uiteindelijk zullen we zelf het goede voorbeeld moeten geven. Practice what you preach.’
Welke ambitie en uitdagingen zijn er de komende periode?
‘Vandaag de dag zijn alle gebouwen goed ingericht met de juiste systemen, maar dat wil absoluut niet zeggen dat ons werk klaar is. Met ons campusplan kijken we zeker 10 tot 20 jaar vooruit en ontwikkelen en verduurzamen we steeds verder. De systemen die we nu hebben moeten feilloos functioneren en we moeten tijdig signaleren wanneer systemen aan hun ‘end-of-life’ zitten, en dus niet meer ondersteund worden. Ook houden we ons bezig met nieuwe ontwikkelingen die op de markt komen.
We zitten in een fase waarin technologie zich ontzettend snel ontwikkelt en waarin klimaateisen vanuit de overheid regelmatig worden bijgesteld. Ook privacygevoeligheid speelt een rol in wat wel en niet kan.
Denk bijvoorbeeld aan big-data. Wat kunnen we daar allemaal nog meer mee? En ook vooral, wat mógen we er allemaal nog mee?
Binnen ons vakgebied liggen ook nog andere hele mooie uitdagingen, en er is dan ook nog steeds veel winst te behalen.
Zo kunnen onze systemen met sensoren bijvoorbeeld zien wanneer mensen wel of niet in de kantoren aanwezig zijn. Hier kan op geanticipeerd worden door bijvoorbeeld lichten en verwarmingen uit te zetten, en zelfs het schoonmaakrooster hierop aan te passen. Dat klinkt natuurlijk goed als het gaat om duurzaamheid, maar mag je eigenlijk wel zo’n sensor gebruiken als het gaat om privacy en AVG? Naast dit meten en analyseren doen we nog veel meer om onze middelen zo goed mogelijk in te zetten, passend bij de behoeften van onze gebruikers en de tijd waarin we leven. Binnen ons vakgebied liggen ook nog andere hele mooie uitdagingen, en er is dan ook nog steeds veel winst te behalen.‘