Vier vragen aan: Jan Loermans, teamleider Technical Consultancy

Foto van Jan Loermans
Door optimale werkomstandigheden te faciliteren, maak ik samen met mijn team nog beter onderwijs en onderzoek mogelijk!
Naam
Jan Loermans
Huidige functie
teamleider Technical Consultancy

Gebouwautomatisering speelt een belangrijke rol op de campus van de Radboud Universiteit, waar duurzaamheid één van de hoofdthema’s is. Om de beste werk- en studeeromgeving voor medewerkers, onderzoekers en studenten te blijven faciliteren, breidt het team zich uit. Jan staat aan het roer van dit team en vertelt meer over de huidige uitdagingen, aan welke vraagstukken hij samen met zijn team werkt en waarom hij onlangs bij de Radboud Universiteit is gestart.

Wat houdt je werk in?  

‘Als teamleider Technical Consultancy overzie ik samen met mijn team de technische vraagstukken over het beheer van alle gebouwen op de groene campus van de Radboud Universiteit. Binnen mijn team hebben we de technische expertise om de exploitatie van het vastgoed en het terrein zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Dat betekent de juiste middelen bieden met zo min mogelijk verstoring van het bedrijfsproces, onderwijs en onderzoek. Hierbij worden kostenefficiency, Life Cycle Costing (LCC) en duurzaamheid als vanzelfsprekendheid meegenomen. 

Met zo’n 45 panden op één vierkante kilometer in ons vastgoedportfolio, met allemaal eigen functies en behoeften, hebben we een enorme verantwoordelijkheid en uitdaging.  
Door onze inzet faciliteren we namelijk de optimale werkomstandigheden voor onze studenten, onderzoekers en ondersteunend personeel. Denk hierbij aan de juiste temperatuur en gezonde luchtkwaliteit in de onderwijsruimten van het Erasmusgebouw. Of aan systemen die de veiligheid waarborgen voor onze onderzoekers van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, die met gevaarlijke stoffen werken in de laboratoria van het Huygensgebouw. Door de optimale werkomstandigheden te faciliteren, maak ik samen met mijn team beter onderwijs en onderzoek mogelijk!’ 

Waarom is gebouwautomatisering belangrijk voor de Radboud Universiteit?  

Jan Loermans bij een control board

‘Gebouwautomatisering is een belangrijke geavanceerde technologie die ons in staat stelt om de prestaties van onze universitaire gebouwen te meten en waar nodig te optimaliseren. Door middel van geïntegreerde systemen en software van bijvoorbeeld Siemens kunnen we diverse aspecten van onze smart-gebouwen op de campus beheren en controleren, zoals de HVAC (heating, ventilation and air-conditioning), verlichting, beveiliging en toegangscontrole.
Met gebouwbeheerplatformen als Desigo CC hebben we meer grip op alle factoren en besparen we kosten, verbeteren we energie-efficiëntie en verminderen we onze ecologische voetafdruk. Wij spelen hier echt op ‘Champions League-niveau' op de technieken en gebouwen die we op de campus realiseren én beheren.  

Met zo’n 45 panden (op 1 vierkante kilometer) in ons vastgoedportfolio, met allemaal eigen functies en dus behoeften, hebben we een enorme verantwoordelijkheid en uitdaging.

Buiten dat gebouwautomatisering resulteert in een veilige en aangename omgeving voor onze studenten, docenten en bezoekers, is het voor ons als universiteit belangrijk om aan de buitenwereld te laten zien dat we ook doen waar we voor staan: verduurzamen. Uiteindelijk zullen we zelf het goede voorbeeld moeten geven. Practice what you preach.’ 

Welke ambitie en uitdagingen zijn er de komende periode? 

‘Vandaag de dag zijn alle gebouwen goed ingericht met de juiste systemen, maar dat wil absoluut niet zeggen dat ons werk klaar is. Met ons campusplan kijken we zeker 10 tot 20 jaar vooruit en ontwikkelen en verduurzamen we steeds verder. De systemen die we nu hebben moeten feilloos functioneren en we moeten tijdig signaleren wanneer systemen aan hun ‘end-of-life’ zitten, en dus niet meer ondersteund worden. Ook houden we ons bezig met nieuwe ontwikkelingen die op de markt komen. 

We zitten in een fase waarin technologie zich ontzettend snel ontwikkelt en waarin klimaateisen vanuit de overheid regelmatig worden bijgesteld. Ook privacygevoeligheid speelt een rol in wat wel en niet kan.  
Denk bijvoorbeeld aan big-data. Wat kunnen we daar allemaal nog meer mee? En ook vooral, wat mógen we er allemaal nog mee?  

Binnen ons vakgebied liggen ook nog andere hele mooie uitdagingen, en er is dan ook nog steeds veel winst te behalen. 

Zo kunnen onze systemen met sensoren bijvoorbeeld zien wanneer mensen wel of niet in de kantoren aanwezig zijn. Hier kan op geanticipeerd worden door bijvoorbeeld lichten en verwarmingen uit te zetten, en zelfs het schoonmaakrooster hierop aan te passen. Dat klinkt natuurlijk goed als het gaat om duurzaamheid, maar mag je eigenlijk wel zo’n sensor gebruiken als het gaat om privacy en AVG? Naast dit meten en analyseren doen we nog veel meer om onze middelen zo goed mogelijk in te zetten, passend bij de behoeften van onze gebruikers en de tijd waarin we leven. Binnen ons vakgebied liggen ook nog andere hele mooie uitdagingen, en er is dan ook nog steeds veel winst te behalen.‘ 

Waarom werk je zelf graag bij de Radboud Universiteit?  

Jan Loermans in gesprek

‘Zelf heb ik altijd al een passie voor de combinatie van techniek en de mens. Na mijn studie in technische bedrijfskunde en werktuigbouwkunde werkte ik lang in het bedrijfsleven, in een commerciële omgeving, met veel productietargets en rapportages. Na verloop van tijd merkte ik dat ik de mate van verbinding met de mens miste. Sinds een paar maanden ben ik werkzaam op deze bruisende campus tussen de studenten en onderzoekers, waar ik op de elektrische fiets naartoe kan vanuit mijn woonplaats Ewijk. Heerlijk! 

Wat mij hier vooral aanspreekt is de combinatie van techniek, teamleiderschap, omgeving en mensen. Met elkaars expertise en ruimte voor wijze van invulling, werken we samen aan ons gezamenlijke doel. Er is binnen de mensgerichte omgeving veel aandacht voor een gezonde werk-privébalans en persoonlijke ontwikkeling. Ik voel mij hier thuis en zie het als een voorrecht dat ik mij iedere dag bezighoud met de instandhouding, het beleid en realisatie van het vastgoed van de Radboud Universiteit!’ 

Wat mij hier vooral aanspreekt is de combinatie van techniek, teamleiderschap, omgeving en mensen. Met elkaars expertise en ruimte voor wijze van invulling, werken we samen aan ons gezamenlijke doel.

Ben jij door het lezen nieuwsgierig geworden of een rol in het team van Jan een mooie volgende stap voor jou kan zijn? En wil jij ook bijdragen aan de verdere ontwikkeling op het gebied van gebouwautomatisering op de Radboud Universiteit? Bekijk dan de actuele vacature voor Technical Consultant Gebouwautomatisering. 

Bekijk de vacature

Is solliciteren nog een stap te ver of twijfel je of dit jouw volgende uitdaging is? Neem dan gerust informeel contact op met Jan met vragen over de rol of vacature. Vermeld hierbij je huidige werksituatie, je telefoonnummer en wanneer je goed bereikbaar bent. Jan neemt dan contact met je op om je vragen informeel te bespreken.  

jan.loermans [at] ru.nl (Neem contact op met Jan)class="btn btn--secondary"