Vier vragen aan Marek Tyc, Teamleider IT-support bij de Radboud Universiteit

Een portret van Marek Tyc
Door als IT’er goede ondersteuning te bieden, draag ik indirect bij aan maatschappelijk relevant onderzoek en onderwijs.
Naam
Marek Tyc
Huidige functie
IT-ondersteuner

Al twintig jaar werkt Marek Tyc bij de Radboud Universiteit, en nog steeds begint hij elke werkdag met plezier. Als teamleider IT-support ondersteunt hij prominente hersenonderzoekers op IT-gebied. Marek vertelt wat zijn werk uniek maakt, met welke IT-projecten hij zich bezighoudt en waarom hij de Radboud Universiteit zo’n fijne plek vindt om te werken.

Hoe zou je je functie omschrijven?

‘Als teamleider bij de afdeling IT-support help ik de wetenschappers binnen het Donders Centre for Cognitive Neuroimaging (DCCN) met allerlei IT-gerelateerde vragen. Zo bemens ik de helpdesk, richt ik werkplekken in, maak ik hardware klaar voor gebruik en beheer ik applicaties. Het DCCN is een onderzoeksinstituut waar wetenschappers belangrijk onderzoek doen naar de werking van de hersenen. Het is mijn taak om te zorgen dat zij zich zoveel mogelijk met hun onderzoek bezig kunnen houden en niet worden tegengehouden door IT-gerelateerde problemen.

Ik omschrijf onze manier van werken vaak als old school IT; we hebben geen specialisten in dienst, maar doen allemaal een beetje van alles. Dit gevarieerde takenpakket zorgt ervoor dat ik me na bijna twintig jaar in dienst nog steeds doorontwikkel. Ik ben hier namelijk tijdens mijn opleiding stage gaan lopen en daarna niet weggegaan. Het IT-landschap verandert elk jaar, waardoor ik altijd nieuwe dingen bijleer en elke dag met plezier naar mijn werk ga.’

Als supportteam zijn we niet alleen maar tickets aan het wegwerken, maar hebben we ruimte om na te denken hoe we processen kunnen verbeteren.

Wat maakt jouw functie uniek voor jou?

Marek Tyc aan het werk in een serverruimte

‘In mijn werk blijf ik dicht bij de eindgebruiker, wat ik erg fijn vind. Er hangt een informele en sociale sfeer in mijn gebouw, waardoor mensen niet bang zijn om binnen te lopen met vragen. Ik vind functioneel beheer interessant qua werkzaamheden, maar ambieer niet direct een beheersfunctie omdat je dan soms het menselijke contact kwijtraakt. Hier heb ik de mogelijkheid om in een dubbelpositie te werken waarbij ik mijn eigen diensten beheer én het contact met de eindgebruiker behoud. Want als ik mensen blij kan maken, dan ben ik zelf ook tevreden.’

‘Een voorbeeld van hoe ik de medewerkers van het DCCN ondersteun is dat we de werkplekbeheerprocessen willen vernieuwen. Dit gaat over de manier waarop we laptops en andere hardware uitleveren aan medewerkers en hoe we software en tools die daarop staan beheren. Als supportteam zijn we niet alleen maar tickets aan het wegwerken, maar hebben we ruimte om na te denken hoe we dit proces kunnen verbeteren. Omdat we het functioneel beheer van de software vaak zelf doen kunnen we op verschillende niveaus meedenken binnen dit project, wat erg fijn is.’

Hoe zou je de werkomgeving beschrijven?

Marek en een collega samen aan het werk

Het IT-team van het DCCN bestaat uit zeventien medewerkers: het hoofd van IT, drie collega’s aan de supportkant, vijf beheerders, twee programmeurs en vier labtechnici. Daarnaast hebben nog een Security Officer en Data Steward.
We zijn dus een redelijk klein team voor een gebouw waar ongeveer 500 mensen werken. Naast onze afdeling is er een centrale IT-afdeling waar wel veel specialisten werken, bijvoorbeeld op het gebied van Office365 en werkplekbeheer. Zo kunnen we altijd kennis uitwisselen.

Je bent echt een essentieel radertje in het grotere geheel, wat een groot verschil is met extern ingehuurd worden voor een project.

Ik werk in het Trigongebouw, een apart gebouw op de campus waar het DCCN hersenonderzoek uitvoert. In de kelder staan zelfs drie MRI-scanners waar experimenten mee worden uitgevoerd. Door het internationale karakter van het onderzoeksinstituut wordt er veel Engels gesproken. Er hangt een open en informele sfeer, waardoor iedereen makkelijk aanspreekbaar is. In het gebouw heb je een centrale kantine waar je met collega’s kunt samenkomen en tijdens de lunch heerlijke en authentieke Italiaanse broodjes kunt halen. Veel collega’s die in andere gebouwen werken zijn hier jaloers op!’

Waarom werk jij bij de Radboud Universiteit?

‘De Radboud Universiteit heeft als organisatie geen winstoogmerk. De focus ligt juist op onderzoek, onderwijs en maatschappelijke impact, wat ik erg fijn vind. Door als IT’er goede ondersteuning te bieden, draag ik indirect bij aan maatschappelijk relevant onderzoek en onderwijs. Je bent echt een essentieel radertje in het grotere geheel, wat een groot verschil is met extern ingehuurd worden voor een project.

Daarnaast vind ik de Radboud Universiteit een fijne werkgever met goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Mijn leidinggevende Erik geeft me de ruimte om flexibel om te gaan met werktijden als ik privé iets moet regelen, bijvoorbeeld voor mijn twee jonge kinderen. Meestal begin ik rond half negen na een fietstocht van twintig kilometer naar kantoor, en rond vijf uur fiets ik weer terug naar huis. Mijn verantwoordelijkheidsgevoel kan ik tijdens die fietstocht lekker even loslaten, zodat ik thuis weer kan focussen op mijn gezin.’

Meer weten? 

Ben jij enthousiast geworden door Mareks verhaal en lijkt het je leuk om als allround IT’er ondersteuning te bieden aan wetenschappers? Solliciteer dan voor de functie IT-ondersteuner bij het Donders Centre for Cognitive Neuroimaging (DCCN).

Bekijk de vacature

Is solliciteren nog een stap te ver of twijfel je of dit jouw volgende uitdaging is? Neem dan gerust contact op met Marek over de functie. Vermeld hierbij je huidige werksituatie, je telefoonnummer en wanneer je goed bereikbaar bent. Marek neemt dan contact met je op om je vragen informeel te bespreken.

marek.tyc [at] donders.ru.nl (Neem contact op met Marek)