Zilveren Parnassia

Om jongeren nadrukkelijk bij het debat over natuur en landschap in ons land te betrekken reiken we tijdens de jaarlijkse Victor Westhofflezing de Zilveren parnassia uit.

De parnassia was de lievelingsbloem van Victor Westhoff, die hijzelf – bij gebrek aan een treffende Nederlandse naam studentenroosje noemde. De Zilveren Parnassia is een aanmoedigingsprijs voor aanstormend maatschappelijk en geëngageerd jong talent op het gebied van natuuronderzoek, natuurbeheer en natuurbeleving.

Uit de lijst van van genomineerden, aangedragen door hoogleraren en deskundigen uit het veld, zal een jury een winnaar kiezen. Aan de winnaar zal, tijdens de Westhofflezing, de prijs, een prachtige speld van de hand van Rony Ebben, worden uitgereikt door de hoofdspreker van de lezing.

De allereerste Zilveren parnassia werd in 2015 uitgereikt aan Vera van Berlo, Master student biologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij heeft onder andere onderzoek gedaan, in Schotland, naar het ontwerpen van criteria waarmee de mate van oceaanverzuring in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan geëvalueerd kan worden en observeerde tijdens een stage bij het Institute for Science, Innovation and Society het goedkeuringsproces van het nieuwste klimaatrapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). In dat kader assisteerde zij de Nederlandse delegatie tijdens bijeenkomsten in Stockholm en Berlijn. Zij was een aantal jaren coördinator van het Universitair Milieu Platform Nijmegen en doet momenteel onderzoek naar de effecten van klimaatverandering op koffieplantages in Colombia.

Zilveren Parnassia