Alle Scholen Verzamelen
Alle Scholen Verzamelen is een bijzonder project, georganiseerd door alle Wetenschapsknooppunten door heel Nederland. Het is een citizen science onderzoek, speciaal gericht op kinderen. Dit betekent dat onderzoekers van de universiteit de hulp inschakelen van kinderen uit het hele land, om samen een onderzoeksvraag op te lossen. Leerlingen in groep 6, 7 en 8 uit heel Nederland gaan gezamenlijk op één dag data verzamelen voor een echt wetenschappelijk onderzoek.
Dit project is alleen een succes als er zo veel mogelijk kinderen meedoen. Want hoe meer kinderen, hoe makkelijker je een enorme hoeveelheid informatie kunt verzamelen. Met de resultaten die de kinderen verzamelen dragen ze dus een onmisbaar stukje bij aan belangrijk onderzoek. En al die leerlingen worden dan voor even een echte onderzoeker!
Editie 2022: Thema "Wij vinden!"
Het thema voor de alle scholen verzamelen editie 2022 is “Wij vinden!”. Leerlingen vergelijken wat zij belangrijk vinden met wat volwassenen die invloed hebben op hun sociale omgeving belangrijk vinden. Hebben kinderen hele andere ideeën bij wat er nodig is in hun sociale omgeving om zich goed te voelen? Op woensdag 9 november 2022 onderzochten zo'n 3000 basisscholieren uit heel Nederland dit onder leiding van wetenschapper dr. Karlijn Hermans van de Erasmus Universiteit Rotterdam
Sociale omgeving = de mensen waarmee en de omgeving waarin je in interactie kan gaan met anderen
De inhoud van de lessen
Het project bestaat uit twee lessen: een voorbereidende les en een onderzoeksles.
- In de voorbereidende les leren leerlingen meer over wat een sociale omgeving is. Vervolgens gaan ze aan de hand van werkvormen aan de slag om in kaart te brengen wat zij belangrijk vinden in hun sociale omgeving. Op basis van deze inventarisatie stellen zij een top 5 vast in de vorm van een klassenlijst. Deze les kan ingepland worden op een moment in de weken voorafgaand aan de onderzoeksles.
- In de onderzoeksles op 9 november verzamelden de kinderen data die gebruikt wordt voor echt wetenschappelijk onderzoek.
- Interviews op school: leerlingen interviewen enkele volwassenen, de zogenoemde sleutelfiguren (denk aan: ouders, docenten, de schooldirecteur, de wijkagent, sportverenigingen, buurtbewoners, beleidsmakers, de burgemeester of misschien zelfs wel een minister) aan de hand van de klassenlijst die zij hebben opgesteld in les 1.
- Dataverwerking: leerlingen vergelijken de eigen klassenlijst met die van de sleutelfiguur(en) en denken na over wat deze verschillen betekenen.
- Datavisualisatie: leerlingen maken de verzamelde gegevens inzichtelijk door creatief na te denken hoe verschillen of overlap gevisualiseerd kunnen worden.
NB: Bij het alle scholen verzamelen project “Wij vinden!” worden geen persoonsgegevens of persoonlijke informatie over leerlingen verzameld. Leerlingen zijn geen onderzoeksobject, maar voeren zelf het onderzoek uit.
WAAROM ALLE SCHOLEN VERZAMELEN?
- Sinds 2020 is Wetenschap & Techniek een verplicht onderdeel in het curriculum van school. Door mee te doen aan Alle Scholen Verzamelen, maken de leerlingen kennis met onderzoekend leren.
- Leerlingen helpen mee aan “echt onderzoek” door samen met kinderen uit heel Nederland onder begeleiding van echte wetenschappers op zoek te gaan naar antwoorden.
- Leerlingen krijgen meer inzicht in hun sociale omgeving en wat ze nodig hebben om zich goed te voelen.
- Scholen krijgen inzicht in hoeverre de stem van hun leerlingen al meegenomen wordt in lokaal beleid en worden geïnspireerd hier iets mee te doen, gebaseerd op ideeën van leerlingen.
Je wordt volledig ontzorgd en ontvangt een kant en klaar lespakket inclusief docenthandleiding en filmpjes om de lessen te verzorgen.
Over de onderzoeker
Dr. Karlijn Hermans is postdoctoraal onderzoeker bij het Erasmus SYNC lab. SYNC staat voor Society, Youth and Neuroscience Connected. Zij doet onderzoek naar hoe kinderen en jongeren opgroeien tot veerkrachtige burgers in de samenleving. Daarbij onderzoekt zij vooral de relatie tussen sociale ontwikkeling en (sociaal) welzijn. In het onderzoek willen Karlijn en haar team een brug slaan tussen wetenschap en de maatschappij door middel van citizen science methoden.
Onlangs vond Expeditie NEXT plaats in Franeker, georganiseerd door NWO-NWA. Minister Dennis Wiersma opende dit nationale wetenschapsfestival voor kinderen met de woorden: “Wetenschap is je afvragen of iets kan, zelf gaan knutselen in je achtertuin, iets bouwen en blijven proberen tot het lukt en je iets nieuws hebt ontdekt. Dus blijf knutselen en blijf nieuwsgierig!”
Precies dat is wat we doen met Alle Scholen Verzamelen!
Wat is een citizen science project?
Alle Scholen Verzamelen is een bijzonder project, georganiseerd door alle Wetenschapsknooppunten door heel Nederland. Het is een citizen science onderzoek, speciaal gericht op kinderen. Dit betekent dat onderzoekers van de universiteit de hulp inschakelen van kinderen uit het hele land, om samen een onderzoeksvraag op te lossen. Zo’n project is alleen een succes als er zo veel mogelijk kinderen meedoen. Want hoe meer kinderen er mee doen, hoe makkelijker je een enorme hoeveelheid informatie kunt verzamelen. Met de resultaten die de kinderen verzamelen dragen ze dus een onmisbaar stukje bij aan belangrijk onderzoek. En al die leerlingen worden dan voor even een echte onderzoeker!
Meer lezen over Alle scholen verzamelen!
Alle Scholen Verzamelen! wordt georganiseerd door alle universiteiten van Nederland, via de lokale Wetenschapsknooppunten.
Op de site van de Wetenschapsknooppunten lees je de laatste updates over Alle Scholen Verzamelen!
Eerdere edities
In 2021 en 2020 gingen de groepen 7/8 van zo'n 95 scholen uit heel Nederland op pad om rivieren, kanalen, beekjes en sloten te onderzoeken. Op deze manier kunnen we zien hoe het gaat met de gezondheid van ons water. In 2019 hielpen 127 klassen mee aan onderzoek over buitenspelen in de natuurlijke en stedelijke omgeving. Lees de bevindingen uit 2019 of bekijk hieronder de aftermovie van de 2021 editie.