Zoek in de site...

Onderzoeker in de klas: informatie voor leerkrachten

Basisschoolleerlingen en onderzoekers hebben zeker één ding gemeen: nieuwsgierigheid! Van wie kun je nou beter iets leren over een wetenschappelijk thema dan van de onderzoeker zelf? Tijdens 'Onderzoeker in de klas' verkennen de kinderen samen met de onderzoekers hun thema op een leuke, interactieve wijze.

Ben je onderzoeker, klik dan hier voor meer informatie.

Drieluik OIKAls je je klas aanmeldt voor Onderzoeker in de klas dan komt er een enthousiaste onderzoeker over zijn of haar eigen onderzoek vertellen. Deze onderzoeker is door het WKRU goed voorbereid op het bezoek en dus in staat om een interessante middag voor kinderen te verzorgen! Je krijgt van ons een les waarmee je het bezoek met de leerlingen kunt voorbereiden. Samen met de leerlingen bereid de onderzoeker een onderzoekje voor dat je met de leerlingen kunt uitvoeren. Het bezoek van de onderzoeker vindt plaats in het voorjaar (periode april-juni).

Les in het Engels

Sinds 2023 is het ook mogelijk een onderzoeker te ontvangen die een les in het Engels geeft. Ook niet-Nederlandstalige onderzoekers doen graag mee aan dit project. Hen willen we de mogelijkheid geven een les te geven in het Engels. Op het aanmeldformulier kun je aangeven of je hier belangstelling voor hebt.

Wat levert het bezoek op?

  • Leerlingen komen in contact met een onderzoeker
  • Leerlingen krijgen inzicht in wat het beroep van een onderzoeker inhoudt
  • Leerlingen doen inhoudelijke kennis op over het onderzoeksonderwerp van de onderzoeker
  • Leerlingen leren over onderzoek, de universiteit en onderzoekend leren

Het bezoek kan jaarlijks of eenmalig plaatsvinden in de bovenbouw (groep 6 t/m 8; of vanaf combinatieklas 5-6). Scholen komen in aanmerking als zij gelegen zijn op maximaal drie kwartier reistijd vanaf de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Interesse?

Wil jij in het voorjaar van 2024 een onderzoeker in jouw klas ontvangen? Via de nieuwsbrief geven we aan wanneer de inschrijving opent. Of vul ons interesseformulier in, met een vinkje bij Onderzoeker in de klas, dan krijg je tegen die tijd bericht.

"Er kwamen zoveel vragen van leerlingen, het zit dus wel goed met de volgende generatie onderzoekers"

-Joost Wegman, onderzoeker

Lesmateriaal

Komt er binnenkort een onderzoeker van de Radboud Universiteit of het Radboudumc bij jullie op bezoek in de klas? Bekijk hier twee voorbereidende lessen en een les om na het bezoek een eigen onderzoek uit te voeren in de klas.

Een ontmoeting tussen kinderen en een onderzoeker

Het is inspirerend voor kinderen wanneer een onderzoeker op school over zijn of haar onderzoek komt vertellen. Voor de onderzoeker is het inspirerend en verfrissend om over zijn onderzoek te vertellen aan een enthousiast publiek vol vragen. Kinderen zijn heel nieuwsgierig en kunnen met hun ongeremde vragen verrassend voor de dag komen. In deze video brengt onderzoeker Koen Pelsma een bezoek aan Jenaplanschool De Lindekring in Sint Agatha.