Zoek in de site...

Winnaars Radboud Science Awards 2010

In 2010 wonnen prof. dr. Guillén Fernández, prof. dr. Mikhail Katsnelson en prof. dr. Ellen van Wolde voor hun baanbrekende onderzoeken.

Prof. dr. Guillén Fernández

Angst

dva_Guillen Fernandez-3721Prof. dr. G.S.E. (Guillén) Fernández is hoogleraar Cognitieve Neurologie. Als we bang zijn komen er verschillende stofjes in de hersenen vrij die ervoor zorgen dat we sneller kunnen reageren. Fernández zoekt welke hersenstoffen belangrijk zijn bij het voelen van angst en hij wil weten of sommige mensen angstiger zijn dan anderen omdat ze een ander gen hebben.Fernández en collega's gaan niet alleen overbrengen over hoe angst werkt in de hersenen, maar ze geven kinderen ook ruimte om hun eigen ervaringen in te brengen.

Prof. dr. Mikhail Katsnelson

Grafeen

dva_Mikhail Katsnelson046Prof. dr. Mikhail Katsnelson is hoogleraar Theoretische fysica. Hij doet onderzoek naar grafeen, het dunste materiaal ter wereld. Wetenschappers hopen dat daarmee in de toekomst snellere computers en betere tv- en computerschermen gemaakt kunnen worden. Katnelson en zijn collega's gaan dit moeilijke onderwerp in een algemene context uitleggen, waarbij de structuur van materie centraal staat: van atomen tot de wereld om ons heen en hoe wij materialen ervaren. Atomen bepalen hoe de materie om ons heen zich gedraagt. Dat maken ze duidelijk met voorbeelden als de structuur van kristallen, de thermische uiteenzetting van grafeen en de eigenschappen van grafeen.

Prof. dr. Ellen van Wolde

Wat was er voordat ik er was?

gv_wolde_9450Prof. dr. Ellen van Wolde is hoogleraar Exegese van het Oude Testament en Bronteksten van het Jodendom. Ze onderzoekt Bijbelse denkbeelden over het begin van het universum. Zo ontdekte ze dat de eerste zin van de bijbel anders vertaald moet worden dan geleerden eeuwenlang gedaan hebben. In het project voor de scholieren staat het onderzoek doen naar denkbeelden over ‘het begin' centraal. Hebben alle mensen op aarde dezelfde voorstelling van een maansikkel of hebben ze allemaal eenzelfde voorstelling van een meisje? Vervolgens gaan kinderen bedenken hoe ze erachter kunnen komen. Scholieren staan vervolgens stil bij vragen als: Zijn al die culturen beïnvloed door de plaats op aarde waar mensen wonen? En wat heb je nu geleerd over de relatie tussen natuur, denkbeeld, cultuur en taal?