Zoek in de site...

Winnaars Radboud Science Awards 2011

In 2011 wonnen prof. dr. Han Brunner en dr. ir. Joris Veltman; prof. dr. Jos van der Meer en prof. dr. Mihai Netea; en prof. dr. Roshan Cools de Radboud Science Awards voor hun baanbrekende onderzoeken

Prof. Han Brunner en dr. ir. Joris Veltman

Foutje in DNA

hanenjoris (2)Han Brunner, hoogleraar antropogenetica, en Joris Veltman onderzoeken de genetische achtergrond van mentale achterstand, aangeboren misvormingen, erfelijke blindheid en doofheid, ADHD en diverse soorten kanker. Hun onderzoek heeft een geheel nieuwe kijk gegeven op de genetische oorzaken van ziekten. Waar voorheen het onderzoek gericht was op de rol van de overerfbare genetische variatie, kunnen we ons nu misschien veel beter richten op de nieuwe genetische variatie. Dit baanbrekend onderzoek geeft een moderne kijk op de evolutie.

Prof. Mihai Netea en Prof. Jos van der Meer

Infectieziekten

josenmihaiInfectieziekten zijn wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak. Mihai Netea, hoogleraar experimentele interne geneeskunde, en Jos van der Meer, hoogleraar inwendige geneeskunde, onderzoeken hoe ze het afweersysteem kunnen trainen om infecties beter te bestrijden.

Prof. dr. Roshan Cools

Straf en beloning

Roshan_Cools8942Cools is onderzoeker aan het Donders Instituut en doet onderzoek naar straf en beloning. Waarom kan het ene kind wel vijf minuten wachten met het pakken van een snoepje en waarom wil de ander het direct opeten? Dat sommige mensen zich beter kunnen beheersen tegen externe prikkels dan anderen heeft te maken met het beloningssysteem in onze hersenen.