Zoek in de site...

Winnaars Radboud Science Awards 2012

In 2012 wonnen prof. dr. Rutger Engels, prof. dr. Pieter Medendorp en dr. Leen Spruit de Radboud Science Awards voor hun baanbrekende onderzoeken.

Prof. dr. Rutger Engels

Ontstaan van vroege afhankelijkheid van middelen

rutger engelsRutger Engels is leider van een internationaal toonaangevende groep die onderzoek doet naar de beginfasen van verslaving bij adolescenten. Jongeren raken veel sneller gewend aan alcohol en roken dan we vroeger dachten. Uitproberen is niet onschuldig en stoppen is veel lastiger dan jongeren denken. Experimenteergedrag leidt tot meer en sterkere positieve aandacht voor roken en drinken. Het effect van opvoeding werkt jarenlang door en blijft overeind, ook als het kind een genetische aanleg heeft voor roken of drinken.

Prof. dr. Pieter Medendorp

Perceptie en Actie in Beweging

medendorp2Pieter Medendorp onderzoekt controlestrategieën van de hersenen voor waarneming en actie in veranderende omgevingen, wanneer mensen bewegen en op elkaar reageren. We zijn voortdurend in beweging en voeren tegelijkertijd ook allerlei acties uit. Schijnbaar onbewust anticiperen we op een beweging van ons lichaam, terwijl we tegelijkertijd de veranderende posities van onszelf en die van om ons omringende bewegende mensen of objecten daarbij betrekken. Dit alles gebeurt onbewust en we hebben wonderlijke controlemechanismen die zorgen dat we de juiste beslissingen nemen, of niet.

Dr. Leen Spruit

Gevaarlijke ideeën: Moeten er grenzen zijn aan wat wij mogen zeggen?

leen spruit (2)Leen Spruit ontdekte in de Vaticaanse bibliotheek een uniek en tot nu toe onbekend handschrift van de Ethica van Baruch Spinoza. Publicatie van deze niet eerder gepubliceerde documenten geeft nieuwe inzichten in de relatie kerk-wetenschap in de vroeg-moderne periode. Het onderzoeksthema voor het basisonderwijs wordt Gevaarlijke ideeën: Moeten er grenzen zijn aan wat wij mogen zeggen? Het thema van vrijheid van meningsuiting en hoe we bepalen wat wel en niet gezegd kan worden is een actueel thema voor veel scholen.