Zoek in de site...

Winnaars Radboud Science Awards 2013

In 2013 wonnen prof. dr. Nicolo de Groot & dr. Frank Filthaut; prof. dr. Christoph Lüthy; en prof. dr. Hans van Bokhoven & dr. Arjan de Brouwer de Radboud Science Awards voor hun baanbrekende onderzoeken.

Prof. Nicolo de Groot en Dr. Frank Filthaut

Het Higgsdeeltje of waarom dingen zwaar zijn

Prof. Nicolo de Groot en dr. Frank Filthaut

Prof. Nicolo de Groot en dr. Frank Filthaut hebben met hun experimenten een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontdekking van het Higgsdeeltje in 2012. In hun project op school laten ze kinderen ontdekken hoe het komt dat de allerkleinste deeltjes zwaar zijn en massa hebben. Het zou veel mooier zijn als alle deeltjes geen massa zouden hebben en net als lichtdeeltjes zouden bewegen. Waarom dit niet het geval is gaan de scholieren ontdekken.

Prof. Christoph Lüthy

Het wonderkind David van Goorle

Christoph Lüthy

Prof. Christoph Lüthy schreef een boek over de jonge natuurfilosoof Goorle/Gorlaeus (1591- 1612). Lüthy reconstrueerde het levensverhaal van Gorlaeus en probeerde te achterhalen waarom een jongeling van 20 jaar de behoefte voelde om de filosofie en wetenschap van zijn tijd door een nieuw model te vervangen. Voor het project in de klas wordt het levensverhaal van Gorlaeus in verband gebracht met hoe jongeren denken en handelen en is dat anders dan bij volwassenen?

Prof. Hans van Bokhoven en Arjan de Brouwer

Netwerken in het brein

Hans van Bokhoven en Arjan de BrouwerGenetische afwijkingen die leiden tot een verstandelijke beperking, dat is het onderzoeksterrein van hoogleraar Hans van Bokhoven en Arjan de Brouwer. In hun schoolproject willen de wetenschappers de kinderen laten kennismaken met de verschillende stappen in de ontwikkeling en werking van de hersenen: wat is intelligentie, waaruit bestaan de hersenen en wat is er anders in de hersenen van mensen met een verstandelijke beperking?