Zoek in de site...

Winnaars Radboud Science Awards 2015

In 2015 wonnen prof. dr. Asifa Majid, prof. dr. Karin Roelofs en dr. Bas van de Meerakker de Radboud Science Awards voor hun baanbrekende onderzoeken.

Prof. dr. Asifa Majid

Betekenis, cultuur en cognitie

AsifaMajid1

Asifa Majid, hoogleraar Taal, communicatie en culturele cognitie doet met haar team spannend en vernieuwend onderzoek naar de relatie tussen taal en de zintuigen. Ze onderzoekt of het klopt dat de manier waarop mensen denken en waarnemen mede afhankelijk is van hun taal en cultuur. Dit doet zij door onder andere te kijken op wat voor manier geuren en geluiden omschreven en waargenomen worden. Zo hebben bijvoorbeeld de Jahai, een volk uit Maleisië, en de Maniq uit Thailand een specifieke geurtaal die mensen in de Westerse wereld niet hebben.

Prof. dr. Karin Roelofs

Stress en stressgedrag

karin_coverfoto_webKarin Roelofs is hoogleraar Experimentele Psychopathologie en onderzoekt stress en stressgedrag. Bevriezen, vluchten en vechten zijn belangrijke stressreacties die ons helpen om snel te reageren op acuut gevaar. Stresshormonen zoals cortisol zorgen voor deze reacties. Karin Roelofs ontdekte dat mensen met sociale angst meer van dit stresshormoon cortisol aanmaken en minder van het geslachtshormoon testosteron. Na toediening van een kleine dosis testosteron blijken ze minder angstgedrag te vertonen.

Dr. Bas van de Meerakker

Koude molecuulbotsingen

Bas van de MeerakkerNatuurkundige Bas van de Meerakker onderzoekt botsingen tussen moleculen. Hoewel dergelijke botsingen vaak voorkomen, bijvoorbeeld in verbrandingsprocessen en in gaswolken in de ruimte, weten natuurkundigen niet altijd wat er precies gebeurt. Van de Meerakker heeft nieuwe technieken ontwikkeld om moleculen zo ver af te koelen dat hij ze volledig kan sturen om ze vervolgens super gecontroleerd met elkaar te laten botsen. Hierdoor kan het botsingsproces heel precies in kaart gebracht worden.