Winnaars Radboud Science Awards 2017
In 2017 wonnen prof. dr. Agnes Akkerman, prof. dr. Alexey Kimel en prof. dr. Anneke Smelik de Radboud Science Awards voor hun baanbrekende onderzoeken.
Prof. dr. Agnes Akkerman
Besmettelijk protest
Agnes Akkerman onderzoekt hoe aanstekelijk protest is. Soms lijkt het wel alsof demonstraties of stakingen besmettelijk zijn: ineens zijn ze overal en lijken werknemers elkaar ‘aan te steken’. Akkerman bekijkt met haar onderzoeksteam of protest inderdaad besmettelijk is en hoe zo’n besmetting dan tot stand komt. Ze kijken bijvoorbeeld naar de tijd tussen de verschillende stakingen, ze spelen onderhandelingen na op de computer en ze interviewden werknemers van bedrijven waar is gestaakt. Akkerman ontdekte dat een uitbreiding van een protest erg snel gaat: in een periode tussen een week en een maand nemen de acties toe, daarna wordt de besmettingskans minder.
Prof. dr. Alexey Kimel
Snellere computers dankzij magneten en licht
Iedereen wil een snellere computer. Alexey Kimel en zijn onderzoeksteam ontdekten een zeer snelle manier om magneten met licht om te polen. Daarmee kunnen harde schijven in de toekomst minstens honderd keer sneller en energiezuiniger zijn dan nu. Hoe het precies werkt is eigenlijk nog een raadsel, met behulp van experimenten proberen de onderzoekers hierachter te komen.
Prof. dr. Anneke Smelik
Hoe mode onze identiteit bepaalt
Elke ochtend als we voor de kledingkast staan, maken we keuzes hoe we ons die dag aan mensen willen laten zien. Anneke Smelik doet onderzoek naar de identiteit door mode. Het is het eerste wetenschappelijke onderzoek naar mode aan een Nederlandse universiteit. Smelik ontdekte dat kleding voor een groot deel onze identiteit bepaalt, wie we zijn of willen zijn en in hoeverre we ergens bij horen of ons juist onderscheiden.