Zoek in de site...

Winnaars Radboud Science Awards 2018

In 2018 wonnen dr. Hanneke den Ouden; dr. Jeroen van der Laak & dr. ir. Geert Litjens; en dr. Thijs Eijsvogels de Radboud Science Awards voor hun baanbrekende onderzoeken.

Dr. Hanneke den Ouden

Automatische piloot of bewuste keus?

Hanneke den Ouden

Hoe komt het dat het zo lastig is om automatische handelingen, zoals het reageren op het trillen van je telefoon in je broekzak, te onderdrukken als dat even niet zo handig is? Tijdens de uitreiking vertelt neurowetenschapper dr. Hanneke den Ouden over haar onderzoek waaruit blijkt dat het heel lastig is om automatisch gedrag af te leren. Den Ouden heeft onderzocht of Ritalin - een medicijn dat wordt voorgeschreven bij ADHD - helpt bij het afleren van automatisch gedrag. Dit blijkt bij ongeveer de helft van de mensen zo te zijn, terwijl de andere helft daar juist meer moeite mee heeft. De werking van het medicijn, hangt af van hoe goed je geheugen is.

Dr. Jeroen van der Laak & Dr.ir. Geert Litjens

Slimme computers helpen dokters

Jeroen van der Laak & Geert Litjens

Hoe kan kunstmatige intelligentie helpen om diagnoses te stellen? Dr. Jeroen van der Laak en dr.ir. Geert Litjens, onderzoekers van de afdeling Pathologie, doen er onderzoek naar. Door computers veel voorbeelden te laten zien van hoe een tumor er onder een microscoop uit kan zien, leerden zij deze computers om zelf tumoren onder de microscoop te herkennen. Zij ontdekten dat de computer net zo goed als de patholoog een tumor kan herkennen. Worden pathologen dan overbodig? Absoluut niet. Dankzij dit onderzoek kunnen ze met behulp van een computerprogramma in minder tijd een betere diagnose stellen en dus ook de patiënt beter helpen om te genezen.

Dr. Thijs Eijsvogels

Sporten is gezond, toch?

Thijs Eijsvogels

Iedereen weet dat meer bewegen beter is voor je gezondheid, maar is dat wel zo? Dr. Thijs Eijsvogels, onderzoeker inspanningsfysiologie, doet onderzoek naar de effecten die sporten heeft op de gezondheid van de bloedvaten rondom het hart. Anders dan verwacht hadden de meest actieve sporters vaker kransslagaderverkalking dan degenen die het minst actief waren. Het type kransslagaderverkalking was echter wel gunstiger in vergelijking met die van minder actieve sporters, waardoor het uiteindelijke risico op een hartinfarct mogelijk vergelijkbaar of zelfs lager is.