Zoek in de site...

Winnaars RSA 2019

In 2019 wonnen Prof. dr. Marcel van Gerven, Prof. dr. Carla-Rita Palmerino en Dr. Evan Spruijt de Radboud Science Awards voor hun baanbrekende onderzoeken.

Prof. dr. Marcel van Gerven

Slimme machines

Marcel van Gerven RSA19Kunstmatige intelligentie is tegenwoordig overal om ons heen. Van telefoons die jouw gezicht herkennen tot zelfrijdende auto’s, het lijkt wel alsof machines net zo slim zijn als de mens zelf. Niets is echter minder waar. Althans, nóg niet. Daarom onderzoekt prof. Dr. Marcel van Gerven met zijn collega’s hoe onze eigen hersenen werken en wat er nog nodig is om slimmere computerbreinen te maken. Als dat is opgelost, kunnen slimme machines ons wellicht helpen de wereld een stukje mooier te maken.

Prof. dr. Carla-Rita Palmerino

‘Stel je voor dat…’: Wat kan een gedachte-experiment ons leren?

Carla-Rita Palmerino RSA19Al eeuwen lang gebruiken wetenschappers en filosofen imaginaire scenario’s om problemen op te lossen en om theorieën te bevestigen of te ontkrachten. In haar onderzoek brengt prof. dr. Carla Rita Palmerino de gedachte-experimenten van de natuurkundige, astronoom, wiskundige en filosoof Galileo Galilei in kaart. Zij laat zien dat hedendaagse wetenschapsfilosofen veel kunnen leren van Galilei. Zijn werken bevatten namelijk interessante beschouwingen over de rol van intuïtie, logische redenering, ervaring en voorkennis bij het oplossen van deze mentale proefnemingen.

Dr. Evan Spruijt

Levende cellen namaken

Evan Spruijt RSA19Alle mensen, dieren en planten zijn opgebouwd uit cellen, die als bouwsteentjes aan elkaar zitten. Om te kunnen groeien, moeten deze cellen zich kunnen vermenigvuldigen. Dr. Evan Spruijt onderzoekt hoe druppels van een speciale vloeistof kunnen uitrekken en in zich in tweeën delen, net als een echte cel. Zijn onderzoeksgroep ontdekte dat eiwitmoleculen zichzelf als blokjes kunnen opstapelen in de vloeistofdruppels. Deze groeiende staafjes zorgden er uiteindelijk voor dat de kunstmatige cel zich kan delen en vermenigvuldigen.