Zoek in de site...

Lezingen 2018

Agnes AkkermanLezing 1 - Waarom staken besmettelijk is

Prof. dr. Agnes Akkerman

Soms lijkt het wel alsof demonstraties of stakingen besmettelijk zijn: ineens zijn ze overal en lijken werknemers elkaar ‘aan te steken’. Zoals in juni 2017, toen staakten de leraren, al snel daarna volgden de conducteurs en treinmachinisten, en nog een week later staakte ook de waterpolitie.

Agnes Akkerman, hoogleraar arbeidsrelaties vertelt in haar lezing hoe aanstekelijk protest is. Akkerman heeft met haar team onderzocht of protest inderdaad besmettelijk is en hoe zo’n besmetting dan tot stand komt. Jezelf met de ander vergelijken en van elkaar leren blijkt van grote invloed; Als zij meer verdienen, dan willen wij ook meer! En als zij het met een staking voor elkaar krijgen, kunnen wij dat ook! Maar soms voelen mensen zich ook gedwongen om mee te doen, niemand wil immers buiten de groep vallen.

Alexey KimelLezing 2 - Magnetisch licht

Prof. dr. Alexey Kimel

Magneten kunnen andere magneten aantrekken of afstoten, wat betekent dat de magnetische kracht een richting heeft. Alexey Kimel, hoogleraar natuurkunde onderzoekt manieren waarop de kracht van magneten met zo weinig mogelijk energie en super-supersnel van richting veranderd kan worden. Hij ontdekte dat magneten op een zeer snelle manier kunnen worden omgepoold met licht.

Hoe het precies werkt is eigenlijk nog een raadsel. Op dit moment proberen Kimel en zijn team hierachter te komen met behulp van experimenten. Als ze de techniek helemaal onder de knie hebben, kunnen harde schijven in de toekomst minstens honderd keer sneller en energiezuiniger worden dan nu! Verder gaat deze lezing ook over de ‘magie’ van magneten. We gebruiken ze veelvuldig in ons dagelijks leven, denk aan spelletjes, computers en pinpassen, maar wat is een magneet eigenlijk?

Anneke SmelikLezing 3 – Mode en identiteit

Prof. dr. Anneke Smelik

Hoe lang denk jij meestal na over wat je aantrekt? Elke ochtend als we voor de kledingkast staan, maken we keuzes hoe we ons die dag aan mensen willen laten zien. Anneke Smelik, hoogleraar visuele cultuur vertelt in haar lezing over haar onderzoek naar de verschillende aspecten van mode. Smelik ontdekte dat kleding voor een groot deel onze identiteit bepaalt, wie we zijn of willen zijn en in hoeverre we ergens bij horen of ons juist onderscheiden.

Ook onderzoekt zij de gevolgen van onze kledingkeuzes, velen van ons kopen het liefst zo veel en zo goedkoop mogelijk. De arbeiders, vaak nog kinderen, worden ondertussen uitgebuit en onderbetaald. Onze kleren hebben bovendien nog een ander prijskaartje, de kledingindustrie is namelijk één van de meeste vervuilende industrieën die veel water en giftige stoffen verbruikt.