Zoek in de site...

Lezingen

Lezing 1 - Slimme computers in de medische diagnostiek

jeroen_van_der_laak_geert_litjens_-_rsa

Dr. ir. Geert Litjens en dr. Jeroen van der Laak

Op welke manier stellen pathologen een diagnose? En hoe kan kunstmatige intelligentie hen hierbij helpen?

Dit onderzochten Dr. Geert Litjens (universitair docent) en dr. Jeroen van der Laak (universitair hoofddocent) van de Computationele Pathologie onderzoeksgroep. Zij en hun team ontdekten dat je computers kunt trainen om onderscheid te maken tussen gezonde en zieke cellen bij de ziekte borstkanker. In de lezing vertellen ze hoe ze deze ontdekking deden en hoe ze erachter kwamen dat de slimme computer die zij ontwikkelden net zo goed was in het detecteren van zieke cellen als een patholoog. Ook lichten ze toe wat zij denken dat de toekomstige rol van kunstmatige intelligentie in de medische diagnostiek is.

Lezing 2 - Automatisch gedrag

hanneke_den_ouden_-_rsa

Dr. Hanneke den Ouden

Gebeurt het jou ook wel eens dat je er zonder dat je er over nadenkt je telefoon pakt als die begint te trillen ook al zit je in de auto of op de fiets? Of dat je, vlak nadat je verhuisd bent, na je werk nog steeds naar je oude huis fietst? Dit automatisch gedrag is niet handig. Hoe komt het dan dat we dit toch blijven doen?

Dr. Hanneke den Ouden (universitair hoofddocent) van de Leren en Beslissen onderzoeksgroep en haar team deden hier onderzoek naar. Omdat Hanneke niet in de gelegenheid is om haar verhaal live te vertellen, zal er een interview getoond worden. In deze opname vertelt ze over haar ontdekking dat je het afleren van automatisch gedrag kunt beïnvloeden met Ritalin en dat het effect van dit medicijn afhangt van hoe goed je geheugen is.

Lezing 3 – Het effect van zeer intensief sporten op het hart

thijs_eijsvogels_-_rsa

Dr. Thijs Eijsvogels

Bewegen heeft een positief effect op de gezondheid. Maar geldt deze gezondheidswinst ook nog bij extreem veel sporten?

Dr. Thijs Eijsvogels (universitair docent) van de onderzoeksgroep Inspanningsfysiologie en zijn team onderzochten dit in het proces van aderverkalking in de bloedvaten rondom het hart. Door dit proces ontstaan verdikkingen in de vaatwand waardoor deze vernauwen of verstopt kunnen raken. In zijn lezing vertelt Eijsvogels over de resultaten van zijn onderzoek die anders waren dan verwacht. Mensen die meer sportten hadden meer last van slagaderverkalking dan diegenen die het minst actief waren. Het type verkalking was echter wel gunstiger in vergelijking met die van minder actieve sporters, waardoor het uiteindelijke risico op een hartinfarct mogelijk vergelijkbaar of zelfs lager is.