Zoek in de site...

Lezingen

Lezing 1 (20 januari 2021): Menselijke machines

Prof. dr. Marcel van Gerven

Hoe werkt ons brein en hoe kunnen we deze kennis gebruiken om machines slimmer te maken? Dit vraagstuk vormt de kern van het onderzoek van prof. dr. Marcel van Gerven, hoogleraar kunstmatige intelligentie aan de Radboud Universiteit (faculteit sociale wetenschappen en het Donders Instituut). In zijn online lezing tijdens de Winterschool 2021 vertelt hij hoe de bevindingen van zijn onderzoeksgroep ons verder brengen in de toepassing van kunstmatige intelligentie in ons dagelijks leven. Daarnaast legt hij uit hoe zijn team bijdraagt aan de ontwikkeling van het hersenonderzoek zelf, met name de neurotechnologie.

Lezing 2 (27 januari 2021): Gedachte-experimenten

Prof. dr. Carla Rita Palmerino

Wat zijn gedachte-experimenten en wat kunnen deze ons leren? Prof. dr. Carla Rita Palmerino, hoogleraar geschiedenis van de filosofie aan de Radboud Universiteit (faculteit der filosofie, theologie en religiewetenschappen), vertelt tijdens haar online lezing van de Winterschool 2021 hoe wij in ons hoofd een antwoord kunnen vinden op een vraag. Aan de hand van verschillende vraagstukken uit de geschiedenis vertelt ze hoe dergelijke experimenten tot nieuwe inzichten leidden. Van natuurwetenschappen tot de filosofie en ethiek, gedachte-experimenten leveren waardevolle en nieuwe kennis op. Ze stimuleren ons om zelf na te denken, met elkaar in discussie te gaan en een consensus te bereiken.

Lezing 3 (3 februari 2021): Levende cellen

Dr. Evan Spruijt

Cellen zijn de bouwstenen van leven. Vissen, planten, bacteriën en wijzelf bestaan uit één of meerdere cellen. Maar hoe werkt een levende cel nou eigenlijk? Dr. Evan Spruijt probeert dit met zijn onderzoeksgroep te ontrafelen. De beste manier om te begrijpen hoe iets in elkaar zit, is door het zelf na te maken. In zijn lezing op de Winterschool 2021 vertelt hij hoe hij en zijn collega's in het laboratorium kunstmatige cellen uit vloeistof maken die zich vervolgens kunnen delen. Kunnen wij in de toekomst volledig functionele cellen namaken om bijvoorbeeld waterverontreiniging op te ruimen of uit te groeien tot cellen die een wond beter te helpen genezen?