Zoek in de site...

Lezingen

Lezing 1 (26 januari 2022): Samenwerkende zintuigen

Dr. Mark Dingemanse & dr. Tessa van Leeuwen

Zie je verschillende kleuren bij de klinkers van ons alfabet. Of, zie je de maanden van het jaar op een bepaalde positie in de ruimte om je heen? Deze associaties worden 'synesthesie' genoemd. Zintuigen werken bij iedereen samen en zo kun je uit klanken vaak al afleiden wat een woord zou kunnen betekenen. Dr. Mark Dingemanse en dr. Tessa van Leeuwen onderzochten of het kruisen van zintuigen bij mensen met synesthesie verschilt van de rest van de mensen. In hun lezing op de Winterschool 2022 ervaren de deelnemers onder meer zelf hoe klanken je op de goede weg helpen in een taal die je niet kent.

Lezing 2 (2 februari 2022): Neustussenschotcorrectie

Prof. dr. Maroeska Rovers & dr. Niels van Heerbeek

Onze neus is verdeeld in twee gelijke helften door een neustussenschot. Dit is belangrijk om goed te kunnen ademen. Maar, wat als dit tussenschot niet recht staat en je eigenlijk nooit goed door je neus kunt ademen? Een KNO-arts kan helpen om dit tussenschot recht te zetten. Dr. Niels van Heerbeek, KNO-arts in het Radboudumc, en prof. dr. Maroeska Rovers, hoogleraar evidence based surgery aan het Radboudumc, onderzochten hoe goed deze ingreep eigenlijk helpt. In deze lezing tijdens de Winterschool 2022 vertellen ze of mensen zich na zo’n operatie beter, of deze ingreep kosteneffectief is en hoe ze dit onderzoek hebben uitgevoerd.

Lezing 3 (9 februari 2022): Geloven

dr. Niels Spierings

Religie is overal om ons heen en betekent voor veel mensen dat het belangrijk is om vredelievend, behulpzaam en altruïstisch te zijn. Aan de andere kant horen we in de media vaak over geweld, oorlog en protesten gerelateerd aan geloof. Socioloog dr. Niels Spierings probeert met zijn team antwoord te krijgen op de vraag: hoe zorgt het geloof ervoor dat Arabische moslims socialer of asocialer worden? In zijn lezing tijdens de Winterschool 2022 vertelt hij hoe het bevragen van 50.000 gelovigen over de rol van geloof in hun dagelijks leven hielp om een antwoord te formuleren op deze vraag.