Zoek in de site...

Workshops

Workshop – Snelle citroenen en groene gitaren

Hoe onze zintuigen samenwerken

Is een citroen snel of langzaam? En wat is de smaak van een vierkant? Mensen met synesthesie koppelen zintuigen aan elkaar. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Link jij ook letters aan kleuren? En weet jij wat idiofonen zijn?

In deze workshop onderzoek je op welke manieren onze zintuigen verbonden zijn en hoe mensen met synesthesie dit ervaren. Je test je eigen associaties tussen muziek en kleuren en onderzoekt of dit voor iedereen even logisch is. Je innerlijke taalkundige wordt uitgedaagd om splinternieuwe woorden te bedenken die je mede deelnemers moeten raden. Zo ontdek je dat je niet per se dezelfde taal hoeft te spreken om elkaar te kunnen begrijpen. Ook onderzoek je welke koppeling je maakt tussen klinkers en kleuren. Misschien ben je zelf wel synestheet? Tot slot zullen de leraren van de Gazelle hun ervaringen met je delen over het uitvoeren van de activiteiten van het project ‘snelle citroenen en groene gitaren’ in de klas.

Deze workshop wordt gegeven door Mark Dingemanse, Tessa van Leeuwen en hun team en leraren van basisschool de Gazelle in Arnhem.

Workshop – Een neus voor onderzoek

Hoe onderzoek je met kinderen de functie van de neus?

Neuzen zijn er in allerlei soorten en maten. Groot en klein, plat en puntig, smal en breed, dik en dun. De neus helpt ons ruiken, proeven, ademen en zelfs bij het vormen van geluid. Maar hoe werkt de neus eigenlijk? Ruiken we allemaal hetzelfde en hoe belangrijk is een goede geur? Kunnen we de neus een handje helpen om beter adem te halen als dat nodig is?

In deze workshop ervaar je zelf hoe onze neus werkt en ontdek je verschillen tussen onze geurervaringen. Samen met de andere deelnemers leer je door middel van bekende spellen als memory over de werking van onze zintuigen. Ruik jij welke geuren bij elkaar horen? Ook ontdek je wat er gedaan kan worden om onze neus te helpen beter adem te halen en hoe verschillen in de werking van de neus onderzocht kunnen worden. Tot slot zullen de leraren van de Borgwal hun ervaringen met je delen over het verloop van het project ‘een neus voor onderzoek’ in de klas.

Deze workshop wordt gegeven door Maroeska Rovers, Niels van Heerbeek en leraren van Daltonbasisschool De Borgwal in Bemmel.

Workshop – Geloof jij het?

Ontdek waarom de ene moslim de andere niet is

Er zijn vele geloven op de wereld die van elkaar verschillen. Maar zijn die verschillen er eigenlijk ook binnen hetzelfde geloof? Hoe beleven mensen uit Jemen bijvoorbeeld hun geloof? En hoe bepaal je of iemand meer of minder religieus is dan een ander? Welke rol spelen tolerantie en interpretatie hierin?

Tijdens deze workshop ontdek je de verschillende rollen die religie, islam in het bijzonder, kan spelen in mensen hun dagelijks leven. Met behulp van karakterkaartjes maak je kennis met Amir, Salma en Noor. Hoe vaak gaan ze naar de moskee? Is religie belangrijk voor ze en houdt dat verband met hun kijk op andere geloven? Je onderzoekt hoe verschillende aspecten van religie met elkaar samenhangen en welke onderzoekstechnieken gebruikt kunnen worden om dat te meten. Daarnaast ontdek je de verschillen in interpretatie van teksten uit de koran. Tot slot zullen de leraren van de Geldershof hun ervaringen met je delen over het verloop van het project ‘Geloof jij het?’ in de klas.

Deze workshop wordt gegeven door Niels Spierings en zijn team en leraren van basisschool de Geldershof uit Lent.