Zoek in de site...

Lesmateriaal schooljaar 2024-2025

Lees hier meer informatie over het W&T lesmateriaal wat door het WKRU wordt aangeboden dit schooljaar. Op zoek naar onze activiteiten? Klik hier

TaalboekjeTaalboekje 'Spelen met taal'

Ontdek hoe leuk taal kan zijn! Kinderen kunnen met dit taalboekje zelfstandig aan de slag met diverse speelse taalopdrachten. Lukt het jouw leerlingen om alle geheimtaal te ontcijferen, tongbrekers uit te spreken en taalpuzzels op te lossen?

Samen met de afdeling Nederlandse Taal en Cultuur heeft het WKRU een leerzaam taalboekje ontwikkeld voor leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs. We zijn ervan overtuigd dat de meeste kinderen taal leuk zullen vinden. Als ze maar zien dat je met taal kunt spelen! Door middel van spelletjes, puzzeltjes en grappige taalweetjes kunnen leerlingen zich op een leuke manier bezighouden met taal in diverse vormen. Het boekje kan gebruikt worden in de les, maar je kunt het ook aan leerlingen meegeven als vakantieboekje.

Begin 2024 was de pilot voor het taalboekje. Leraren en leerlingen reageerden erg enthousiast: “Het ziet er aantrekkelijk uit en de opdrachten zijn afwisselend”, zei een leraar van groep 8. “De leerlingen waren erg enthousiast dat we op een meer creatieve manier met taal aan de gang zijn gegaan.”

Je kunt dit boekje bij ons bestellen (kosteloos, op=op) of downloaden.

We horen graag hoe je het boekje hebt gebruikt en wat jij en je leerlingen van het boekje vonden. Zo kunnen we eventueel nog meer leuke en leerzame (taal)activiteiten ontwikkelen. Zou je daarom onze korte evaluatie in willen vullen?

Verhalen uit de slavenregisters

> Lesbrief beschikbaar vanaf 2025

SlavenregisterMet deze lesbrief kunnen leerlingen zelf op speurtocht gaan door verschillende bronnen (zoals krantenartikelen, weglopersberichten, politieberichten en slavenregisters) om zoveel mogelijk te ontdekken over de levens van mensen die tot slaaf waren gemaakt. Zo reconstrueren de leerlingen zelf de verhalen van individuen in slavernij en maken kennis met de onvoorstelbare omstandigheden waarin zij moesten leven. Onderweg leren ze ook de bronnen op waarde te schatten. Want hoewel ze op zoek gaan naar het perspectief van tot slaaf gemaakte mensen, zijn veel bronnen juist afkomstig van de personen en instellingen die de slavernij in stand hielden.

Deze lesbrief is op dit moment nog niet beschikbaar, maar kan (kosteloos) worden besteld vanaf 2025. Wil je daarvan op de hoogte gehouden worden? Vul dan ons interesseformulier in.

Herinneringen aan de honger

> Lesbrief beschikbaar vanaf 2025

Linde - langs den wegDuik met de klas in verschillende bronnen om meer te weten te komen over de Ierse hongersnood en de hongerwinter in Nederland. Aan de hand van de bronnen bij deze lesbrief onderzoeken leerlingen zelf hoe het leven in tijden van hongersnood eruitziet. Dit kunnen ze doen aan de hand van verschillende onderzoeksvragen, zoals: Wat waren de oorzaken van de hongersnood? Wie werden er vooral door de hongersnood getroffen? Wat deden mensen om toch nog iets te kunnen eten? En stonden deze mensen er alleen voor, of was er ook hulp? Ook zal aandacht worden besteed aan de rol die kunst kan spelen bij het herinneren van gebeurtenissen uit het verleden, zoals in dit geval hongersnoden.

Deze lesbrief is op dit moment nog niet beschikbaar, maar kan (kosteloos) worden besteld vanaf 2025. Wil je daarvan op de hoogte gehouden worden? Vul dan ons interesseformulier in.

Escaperoombox: 'Magnetische knopen'

Red het datacentrum! Met de Escaperoombox, een gratis leskist, leren kinderen op een beeldende, interactieve manier over magnetisme, dataopslag en het onderzoek daarnaar.

Leerlingen kunnen de activiteiten in de box zonder hulp van leraren uitvoeren. Alle materialen die de leerlingen nodig hebben voor de opdrachten en puzzels van de Escaperoom zitten erin. De box is geschikt voor groep 6 t/m 8, en kan na gebruik ook binnen de school worden doorgegeven.

Escape Room

De aanmeldingen voor het ontvangen van de escaperoomboxen zijn gevuld! Dit betekend helaas je je niet meer kunt aanmelden. In de toekomst worden er nog wel verschillende 'leenboxen' beschikbaar gesteld. Houd hiervoor je mail in de gaten!

Korte Online Kinderlezingen

Bekijk met de klas een korte kinderlezing en leer binnen 10 minuten over een wetenschappelijk onderwerp. In iedere video vertellen diverse topwetenschappers op een leuke en speelse manier over hun onderzoek, aan de hand van diverse onderwerpen rondom kunst, natuur, taal, geschiedenis, het lichaam, technologie, gedrag, en nog veel meer!

Meer lesmateriaal over wetenschap

Neem eens een kijkje op onze website (www.wetenschapdeklasin.nl). Hier vind je een uitgebreid aanbod van lesmateriaal over wetenschap, met onderwerpen rondom kunst, natuur, taal, geschiedenis, het lichaam, technologie, gedrag, en nog veel meer. Al onze materialen zijn hier te downloaden en/of te bestellen.