Zoek in de site...

Kleding, Magneten, Protest

Cover - WKRU boek 8Wetenschappelijke thema's

In boek acht staan de thema’s ‘Kleding’, ‘Magneten’ en ‘Protest’ centraal. De activiteiten bij de thema’s zijn concreet en in detail uitgewerkt, zodat ze makkelijk uit te voeren zijn in de klas.

Kleding gaat over de manier waarop we met kleding onze identiteit proberen uit te drukken en de gevolgen van het productieproces van kleding op mens en milieu. Onderscheidt de kleding die we dragen ons werkelijk van anderen of speelt de (sub)cultuur waartoe we willen behoren een grote rol in onze kledingkeuze? Waar komt onze kleding vandaan? En wat heeft onze vraag naar steeds nieuwe kleding voor consequenties voor mens en milieu?

Magneten gaat over de kracht van magneten en de relatie tussen magnetisme en licht. Wat zijn de eigenschappen van magneten en waar vind je magneten in het dagelijks leven? Hoe kun je met licht magnetische krachten zichtbaar maken? En is het mogelijk om de kracht van magneten te beïnvloeden met licht?

Protest gaat over de ‘besmettelijkheid’ van protest en over hoe mensen elkaar in zulke situaties kunnen beïnvloeden. Wanneer springt een protest over van de ene op de andere groep en waarom? En laat jij je beïnvloeden door iemand anders en op welke manier gebeurt dat?

Enkele onderzoeksvragen van kinderen:

  • Is een joggingbroek of een spijkerbroek geschikter voor kleuters om in buiten te spelen?
  • Beïnvloedt welke batterij je gebruikt hoe je elektromagneet werkt?
  • Wie gaat er in protest als een leerling onterecht wordt gestraft?

Didactisch hoofdstuk

Het achtste boek bevat ook een didactisch inhoudelijk hoofdstuk over Vragen wat je echt wilt weten. In dit hoofdstuk schrijft dr. Harry Stokhof hoe je leerlingen kunt begeleiden om vragen te stellen waar ze echt nieuwsgierig naar zijn. Hoe kom je tot goede echt-willen-weten leervragen? In het hoofdstuk laat hij zien welke uitdagingen je als leraar zal tegenkomen in dit proces en beschrijft hij hoe je met deze uitdagingen om kunt gaan.

Online materiaal

De materialen, werkbladen en links van alle hoofdstukken zijn te bekijken via www.wetenschapdeklasin.nl. Tevens vind je hier de leidraad onderzoekend leren inclusief materialen. De hoofdstukken uit boek 8 komen online zodra het nieuwe boek uit is (januari 2020).