Zoek in de site...

Radboudgebaren

Dit jaar bestaat de Radboud Universiteit 100 jaar. Om dit te vieren vinden er verschillende lustrumactiviteiten plaats. Eén hiervan is ‘100 Radboudgebaren’: 100 belangeloze acties bedacht en uitgevoerd door studenten en medewerkers van de universiteit. Voor drie van deze gebaren zijn onderzoekers op zoek naar basisschoolklassen uit Nijmegen. Hieronder lichten we de drie gebaren kort toe. Ben je leraar op een basisschool in Nijmegen, voldoet jouw klas aan de voorwaarden en lijkt het je leuk om aan één van de gebaren deel te nemen? Laat het ons dan weten door onderstaande gegevens te mailen naar infowkru@ru.nl. Wij geven jullie contactgegevens dan door aan de betreffende onderzoekers. Zij zullen jullie laten weten of je kunt deelnemen. Je mag je ook voor meerdere gebaren opgeven.

  • Aan welk gebaar willen jullie deelnemen en waarom?
  • Jouw naam, email-adres en telefoonnummer
  • Naam van de school die wil deelnemen
  • Welke klas(sen) wil(len) deelnemen
  • Het aantal leerlingen in deze klas

Gebaar 1: Via sportoefeningen leren over de invloed van bewegen op de hersenen

In deze activiteit leren leerlingen over de grote rol die onze hersenen spelen bij wat we zien en wat we doen. Neurowetenschappers leren kinderen hoe onze hersenen ons voor de gek kunnen houden en hoe we hiermee om kunnen gaan. Ook zullen ze hen interessante neurowetenschappelijke weetjes laten zien. Sportdocenten gaan met de kinderen sportoefeningen en dansjes doen. De activiteit is bedoeld voor kinderen van 8-10 jaar en de onderzoekers zijn bij voorkeur op zoek naar twee (of vier) klassen binnen één school die willen deelnemen zodat er een groep van ongeveer (2x) 60 leerlingen gevormd kan worden. Voorwaarde is dat de school de beschikking heeft over een ruime gymzaal met daarin het liefst sportmaterialen zoals elastieken, ballen, houten stokken, matten etc. Maar mochten deze materialen niet aanwezig zijn, dan kunnen de onderzoekers die ook meenemen. De sessie zal plaatsvinden in de week van maandag 8 mei 2023 en een kleine 2,5 uur duren. De precieze datum en tijd stellen de onderzoekers en school samen vast.

Gebaar 2: Een gastles over de rechtsstaat

Nederland is een democratische rechtsstaat. Dit betekent dat iedereen vrij en gelijk is. Zowel burgers als de overheid moeten zich aan wetten en regels houden. De laatste jaren lijkt dit echter steeds minder voor de hand te liggen. De overheid zoekt steeds vaker geitenpaadjes om deze wetten en regels te omzeilen en ook burgers tonen minder respect voor wetten. Een goed begrip van de rechtsstaat is dus essentieel. De onderzoekers van dit Radboud Gebaar komen daarom graag een gastles over de rechtsstaat geven. De les is bedoeld voor kinderen uit groep 7 en 8 en zal plaatsvinden in de week van maandag 8 mei 2023. De precieze datum en tijd stellen de onderzoekers en school samen vast. Duur van de gastles is ca. 1,5 uur.

Gebaar 3: In beweging: doe mee aan de Mini-Batavierenrace

Deze activiteit houdt een Mini-Batavierenrace voor basisschoolleerlingen in. Dit is een estafetteloop, waarbij kinderen een gedeelte zullen rennen en daarna het rennen zullen doorgeven aan de volgende leerling. De onderzoekers willen leerlingen graag in beweging krijgen door ze op een leuke manier kennis te laten maken met een sportevenement. Daarnaast is samenwerking, aanmoediging en teamwork een belangrijk onderdeel van een estafetteloop. Dit hopen de onderzoekers aan de leerlingen door te geven door ze mee te laten doen aan een Mini-Batavierenrace. De race vindt plaats op woensdag 10 mei tussen 10:00 en 12:00 uur. De locatie wordt nader met elkaar afgestemd.

Bij interesse in één of meerdere van de gebaren zien we jullie reactie graag tegemoet.