Zoë Raaijmakers

Student Zoë vertelt haar ervaringen over de overgang van het hbo naar de universiteit
Ik besteed veel tijd aan mijn studie, maar ik kan er wel een baantje van 7 uur per week naast hebben.
Naam
Zoë Raaijmakers
Vooropleiding
Hbo bachelor Communicatiewetenschap

Na de HBO bachelor Communicatiewetenschap is Zoë begonnen met de pre-master Communicatiewetenschap. Ze volgt nu de masterspecialisatie Commerciële Communicatie.

Waarom ben je na je hbo een master gaan volgen? 

Ik ben na mijn hbo een master gaan volgen, omdat ik niet veel moeite had met mijn hbo en benieuwd was of ik een universitaire master aan zou kunnen. Ik had het gevoel dat ik nog verder wilde leren, een beetje meer uitdaging. Daarnaast dacht ik: als ik een keer wil proberen of ik de universiteit aan zou kunnen, is dit het moment. Ideaal eigenlijk dat dit mogelijk is in twee jaar, via een premaster en daarna de master, in plaats van dat ik nog een hele universitaire bachelor zou moeten volgen.
Ook hoop ik dat ik met een universitaire later in het werkveld meer strategische taken zou kunnen krijgen, in plaats van meer uitvoerende taken na een hbo-bachelor.

Hoe vind je de overstap van het hbo naar wo? 

Ik ging in 2020, tijdens het eerste jaar van corona, naar het wo. Hierdoor heb ik misschien een iets ander beeld dan andere studenten van het wo. Op het hbo kende ik veel meer mensen, maar toen was er nog geen sprake van online lessen. Het voordeel van het hbo vond ik dat ik daar echt een klas had, terwijl op het wo de werkgroepen verschillen. Dit maakt wel dat je meer mensen leert kennen, maar misschien wat meer oppervlakkig. Het aantal contacturen op het wo is voor mij een stuk minder dan op het hbo, dus je bent veel meer op jezelf en zelfstudie aangewezen. Ik denk wel dat het belangrijk is dat zelfstudie je ligt en dat het handig is als je jezelf goed tot je werk kunt zetten.
Verder had ik van tevoren gedacht dat de universiteit ver van mij af zou staan, maar ik vind de docenten veel toegankelijker dan ik van tevoren had gedacht. Op mijn master noemen veel studenten de docent bij de voornaam. De universiteit klinkt verder erg groot, maar ik vind de sfeer toch erg prettig. In mijn geval is de sfeer best vergelijkbaar met het hbo.
Verder ligt op het wo, logischerwijs, de nadruk meer op de theorie dan de praktijk. Ik ben iedere keer blij als we een meer praktisch voorbeeld of verslag mogen maken, omdat ik dit naar mijn idee beter kan met mijn hbo-achtergrond. Ook bij de praktijk komt op het wo altijd wel theorie kijken, om bijvoorbeeld voorbeelden uit de praktijk te kunnen onderbouwen met literatuur. In het begin even wennen en lastig, maar uiteindelijk ga je daar de praktijk ook weer beter van begrijpen.
Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat er op het wo ook veel groepsprojecten zouden zijn, maar op mijn opleiding ben ik zeker evenveel tijd aan groepsprojecten kwijt als op het hbo.

Hoe ervaar je het niveau van de pre-master? 

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de pre-master in het begin wel wennen vond. Ik was al gewend om mijn studie op 1 te zetten, maar nu moest ik nog wel extra tijd en energie in de studie steken dan op het hbo. Het duurde voor mij langer voordat ik het principe van verschillende theorieën begreep. Als je de theorie eenmaal doorhebt, vind ik de vakken wel goed te volgen. Ik moest vooral wennen aan de wetenschappelijke artikelen. Ik begreep in het begin niet wat alles betekende, omdat ik sommige Engelse termen niet kende. Gedurende de pre-master raak je wel gewend aan de artikelen en snap je veel beter welke functie de onderdelen uit een artikel hebben en wat bijvoorbeeld wel en niet belangrijk is om te lezen voor een tentamen. Op mijn studie kosten de groepsprojecten ook veel tijd, daarom was het voor mij wel belangrijk om doordeweeks flexibel te zijn met afspreken.
Ik besteed dus wel veel tijd aan mijn studie, maar ik kan er wel een baantje van ongeveer 7 uur per week naast hebben. Ook heb ik nog genoeg tijd om te sporten en voor mijn sociale leven.

Wat spreekt je het meest aan van de universiteit en waarom?

Wat ik echt een goede toevoeging vind, is dat ik nu met een veel bredere, maatschappelijke blik naar de wereld en mijn omgeving kijk. Mijn hbo en wo-studie hebben dezelfde richting, maar toch was mijn hbo-studie veel commerciëler, waar mijn wo-studie ook meer naar een maatschappelijke en sociaal verantwoord aspect bevat. Doordat ik de specialisatie Commerciële Communicatie gekozen, ik kijk nu zowel op een commerciële, maar ook meer maatschappelijk verantwoord naar verschillende communicatievraagstukken.

Welke master ga je na de pre-master volgen? En wat wil je gaan doen met die master op zak?

Ik heb de pre-master Communicatiewetenschap afgerond en volg sinds een half jaar de master Communicatiewetenschap. Hierna verwacht ik wel dat ik het werkveld in ga, het liefste zou ik aan de slag gaan op de afdeling marketingcommunicatie van een sportorganisatie. Ik zou dan naast uitvoerende taken mee willen denken over hoe we bepaalde campagnes het beste uit kunnen voeren. Zo kan ik zowel de nieuwe kennis van het wo gebruiken om op een meer strategisch gebied na te denken en mijn hbo-vaardigheden inzetten om ook meer creatief bezig te zijn.